Μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

0
253

Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού αποφάσισαν οι αρμόδιοι υπουργοί οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Μεταξύ αυτών, αποφασίστηκε η άμεση καταγραφή των ζημιών, κάτι που έχει ήδη αρχίσει με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής από τις 14 Αυγούστου, καθώς και η αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί η έχουν υποστεί βλάβες. Αποφασίστηκε επίσης η αποζημίωση των ιδιοκτητών παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές καθώς και φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Μάλιστα θα υπάρξει άμεσα μέριμνα για την προσωρινή στέγαση και για την επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία, καθώς και για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα, από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οριοθετούνται οι καμένες δασικές εκτάσεις με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, ενισχύεται η δασική πολιτική μέσω της προώθησης και ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας.

Επίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις , ενώ κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.