Ένταση μεταξύ ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Πατούλη

0
367

Την έκπληξή του εξέφρασε, kληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ για την ανάγκη το κράτος και οι περιφέρειες να διαθέσουν κονδύλια για μια αποτελεσματική πολιτική προστασία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός.

«Πρόκειται για άνευ ιστορικού προηγούμενου παραποίηση της πραγματικότητας αλλά και πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα.

Είναι δυνατόν Δήμαρχος για 11 συναπτά χρόνια και επι 3ετια Προέδρος της ΚΕΔΕ να δηλώνει ότι τα χρήματα των 325 Δήμων δεν τα χειρίζονται οι εκλεγμένες Δημοτικές Αρχές;

Συνειδητοποιεί άραγε τι λέει;

Συνειδητοποιεί ότι κινούμενος μονότονα με βάση το μοτίβο “πάντα φταίει κάποιος άλλος” δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες ούτε στη χώρα μας ούτε στην Αυτοδιοίκηση ούτε στην κοινωνία;», ανέφερε ο κ. Αγοραστός

Γ. Πατούλης: Δεν είναι θεσμικό ατόπημα η δήλωσή μου

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ:

«Με εκπλήσσει πραγματικά η δήλωση του φίλου μου Προέδρου της ΕΝΠE Κ. Αγοραστού και η ατυχής κατά την άποψη μου αναφορά του, περί δήθεν “θεσμικού ατοπήματος” του Προέδρου της ΚΕΔΕ, επειδή είπα το αυτονόητο. Ότι δηλαδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει αποκέντρωση πόρων κι αρμοδιοτήτων, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, που είναι ο θεσμός του Κράτους που βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες, να τα διαχειρίζεται το Κεντρικό Κράτος κι όχι η αυτοδιοίκηση.

Αυτό που ζήσαμε με τις πρόσφατες πυρκαγιές και την έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού όσον αφορά την οργάνωση της πολιτικής προστασίας, είναι ενδεικτικό.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ γνωρίζει ότι

  • θεσμικό ατόπημα δεν είναι η δήλωση μου, αλλά το γεγονός ότι το Κεντρικό Κράτος δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα, που προβλέπει την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.
  • θεσμικό ατόπημα είναι η μη απόδοση στην αυτοδιοίκηση, στους Δήμους και τις Περιφέρειες, των πόρων που προβλέπει ο Καλλικράτης. Τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρήματα της αυτοδιοίκησης από το Κράτος μόνον για την περίοδο 2010-2016 ξεπερνούν τα 13 δις ευρώ.
  • θεσμικό ατόπημα είναι να μας παίρνει η κυβέρνηση “με τον τσαμπουκά”, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα ταμειακά μας διαθέσιμα για να στηρίζει αδιέξοδες διαπραγματεύσεις
  • θεσμικό ατόπημα είναι να μην συμμετέχουν οι Δήμοι στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ.
  • θεσμικό ατόπημα είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών διοικήσεων Δήμων και Περιφερειών, χωρίς να ακούει την άποψη μας.
  • θεσμικό ατόπημα είναι να μας μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο, οδηγώντας τους Δήμους σε αδιέξοδο και λειτουργικά προβλήματα

Αυτά τα θεσμικά ατοπήματα πρέπει να διορθώσουμε , με την προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Μιας μεταρρύθμισης που θα προωθεί την αποκέντρωση και τη λειτουργία του κράτους με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Για να γίνει όμως πράξη η μεταρρύθμιση αυτή, χρειάζεται ενότητα της Αυτοδιοίκησης Α’  και Β’ Βαθμού. Κι όχι δηλώσεις που “ρίχνουν νερό στο μύλο” μιας κυβέρνησης που έχει βάλει στο στόχαστρο της την ανεξαρτησία του θεσμού μας.»