Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά ο Δήμος Αργιθέας Καρδίτσας, λόγω κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας

0
251

Να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Αργιθέας ζητά ο δήμαρχος κ. Λαμπρος Τσιβόλας μετά την ομόφωνη απόφαση του Σ.Τ.Ο. πολιτικής Προστασίας για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος Ι του π.δ. 138/1995 ΦΕΚ 88 τ. Α΄ (Οδηγία 92/119/ΕΟΚ) και της άρσης των όποιων εξακολουθητικών συνεπειών εξ αυτών.

Αιτία είναι η εμφάνιση κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας σε βοειδή σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην περιοχή.

Ήδη, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού ότι στις 11 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, εστία θετική στην Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση σε περιοχή του Δήμου Αργιθέας. Μάλιστα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει κηρύξει σε καραντίνα την Π.Ε. Καρδίτσας, αναφορικά με τη μετακίνηση ζωικού κεφαλαίου.

Η απόφαση του Δήμος ελήφθη την Κυριακή στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα στο Πετρίλο.

Με βάση την απόφαση της διεύθυνσης για τη λήψη μέτρων κατά της Οζώδους Δερματίτιδας, προτάθηκαν από τον δήμαρχο και έγιναν ομόφωνα δεκτά τα ακόλουθα:

• Είναι απόλυτη η διασφάλιση της υγείας των πολιτών. (η Υπηρεσία διαβεβαιώνει τους πολίτες και τους καταναλωτές του Νομού ότι το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση βόειου κρέατος).

• Την απόλυτη συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας) που έχει την ευθύνη για την λήψη και εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών.

• Ο δήμος Αργιθέας, και βαθμό των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, θα συνδράμει στην πληγείσα κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

• Την μεταφορά και παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων στους κτηνοτρόφους του δήμου, που εξακολουθούν να δίδονται από την καθύλη αρμόδια υπηρεσία (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας).

Τι αναφέρει η απόφαση της Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας

1. Απαγορεύεται η έξοδος βοοειδών και αιχμάλωτων άγριων μηρυκαστικών από το Νομό Καρδίτσας για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή και θερινή βόσκηση).

2. Απαγορεύεται η είσοδος βοοειδών και αιχμάλωτων άγριων μηρυκαστικών στο Νομό μας για σφαγή, εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή και θερινή βόσκηση.

3. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες των παραπάνω ζώων σε όλο το Νομό για εκτροφή, πάχυνση και αναπαραγωγή.

4. Απαγορεύεται η έξοδος από το Νομό μη εδώδιμων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών, καθώς και ειδών χορτονομής.

5. Η σφαγή βοοειδών και αιχμαλώτων μηρυκαστικών επιτρέπεται, μετά από άδεια της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής, σε οποιοδήποτε σφαγείο εντός του Νομού Καρδίτσας.

Γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση ορίζεται, με κέντρο την εστία, ζώνη προστασίας με ακτίνα 3 χιλιομέτρων και ζώνη επιτήρησης με ακτίνα 25 χιλιομέτρων. Η ζώνη επιτήρησης εισέρχεται στο έδαφος των όμορων Νομών Τρικάλων, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.

Όλα τα βοοειδή της μολυσμένης εκμετάλλευσης θα θανατωθούν και θα καταστραφούν άμεσα, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό όλων των ανεμβολίαστων βοοειδών του Νομού μας.

Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν στο στάβλο τους ανεμβολίαστα, κατά της Οζώδους Δερματίτιδας, βοοειδή να επικοινωνήσουν με το Κτηνιατρικό Γραφείο της περιοχής τους προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό των ζώων τους.

Τέλος η Υπηρεσία μας διαβεβαιώνει τους πολίτες και τους καταναλωτές του Νομού ότι το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση βόειου κρέατος.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και

Μουζακίου τηλ. 24450-41267