Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους σε Ηλεία και Κρήτη

0
289

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά στην Ηλεία, με την ένταση των ανέμων να αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία των πυροσβεστών.

Οι άνεμοι περιορίστηκαν τη νύχτα, κάτι που επέτρεψε στους πυροσβέστες να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς. Από το πρωί στις προσπάθειές τους βοηθά και ένα ελικόπτερο.

Χθες, το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς απείλησε το χωριό Περιστέρι, στο οποίο διατάχθηκε εκκένωση με τους περισσότερους κατοίκους του, όμως, να αρνούνται να το εγκαταλείψον.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, επικρατούσαν «κακές καιρικές συνθήκες, διότι άλλαζε συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου». Μέχρι την δύση του ηλίου, επιχειρούσαν από αέρος ένα αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον».

Νωρίτερα το μεσημέρι όμως, τα εναέρια μέσα είχαν αποσυρθεί από τη φωτιά της Ηλείας και το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς και προκάλεσε την αντίδραση του Απόστολου Κατσιφάρα.

Το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή υπάρχουν δύο ενεργές εστίες. Η πρώτη βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Δαφνιώτισσα και Κρυονέρι, και η δεύτερη ανάμεσα στις κοινότητες Περιστέρι και Οινόη.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, 6 μεγάλα ερπυστριοφόρα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και ένα μηχάνημα έργου.

Κρήτη

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τρίκης και στον Δήμο Μίνωα Πεδιάδος στο Ηράκλειο, στη θέση ‘Αγνος, από άγνωστη αιτία.

Στη φωτιά ρίχτηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 9 οχήματα, 25 πυροσβέστες και 15 άτομα δύο πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΑΚ.

Πριν δύσει ο ήλιος, ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο συνέδραμε με ρίψεις τις προσπάθειες των πυροσβεστών οι οποίες δυσχεραίνονται λόγω του ανέμου σε συνάρτηση με τη νύχτα.

Στο μεταξύ μία ακόμη φωτιά απασχόλησε την πυροσβεστική υπηρεσία στην Κρήτη, όταν το απόγευμα στην περιοχή Κάτω Μούλια της Γόρτυνας Ηρακλείου εκδηλώθηκε φωτιά αρχικά σε καλαμιώνα η οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε γεωργικές εκτάσεις. Πέντε οχήματα με δύναμη 15 ανδρών έδρασαν άμεσα, με αποτέλεσμα η φωτιά να βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο αφού έκαψε 6 στρέμματα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα παραμείνουν στο χώρο μέχρι το πρωί.

Και στις δύο φωτιές δεν υπήρξε κίνδυνος για σπίτια ή άλλες εγκαταστάσεις.