Έργα ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ φέρνει στην Αθήνα η πρόταση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του δήμου Αθηναίων που εγκρίθηκε για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020.

Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα εξασφάλισε την έγκριση προϋπολογισμού ύψους 85.048.448 ευρώ στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020. Οι πόροι θα διατεθούν σε παρεμβάσεις που έχει σχεδιάσει ο δήμος Αθηναίων και αφορούν σε δράσεις αστικής ανάπλασης, προστασίας του περιβάλλοντος, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, προάσπισης της υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας, με αποδέκτες τους πολίτες, τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες της πόλης της Αθήνας. Η πρόταση της πρωτεύουσας περιλαμβάνει και αναπτυξιακές παρεμβάσεις των Δήμων Ν. Σμύρνης και Ταύρου Μοσχάτου, σε μια κοινή αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεπερνά τα στενά διοικητικά όρια του δήμου Αθηναίων.

«Με τα 85 εκ. ευρώ που εξασφαλίσαμε για την επόμενη πενταετία, η Αθήνα μπαίνει οριστικά σε τροχιά ανάκαμψης. Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που κάναμε, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η Αθήνα με τους νέους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίσαμε μπορεί να δει πια το μέλλον της με μεγαλύτερη αισιοδοξία» δήλωσε ο δήμαρχος ΑθηναίωνΓιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «με τα έργα που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο της δεύτερης δημαρχιακής θητείας αναβαθμίζονται η καθημερινότητα των πολιτών, η εικόνα και η λειτουργία της πόλης, καθώς και η θέση της Αθήνας στον διεθνή ανταγωνισμό».

Η έγκριση της πρότασης του δήμου Αθηναίων για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο, αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «Έργο Αθήνα» που περιελάμβανε -εμβληματικά για την Αθήνα- έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως το Σεράφειο Κολυμβητήριο, η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, η μετατροπή της Βίλας Αμαλίας σε σχολείο (2οΛύκειο Αθηνών), η κατασκευή δύο βιοκλιματικών παιδικών σταθμών σε Κυψέλη και Μεταξουργείο, η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Πλάτωνα στην Ακαδημία Πλάτωνος, έργα για την διαχείριση αποβλήτων και πολλά άλλα.

Το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων παράγει κοινά πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες, τους νέους που αναζητούν νέες προοπτικές δουλειάς και δημιουργίας και αποτελεί προϊόν ευρύτατης και ουσιαστικής διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη της πόλης,  που αποβλέπει στην αξιοποίηση του τεράστιου αναπτυξιακού δυναμικού που διαθέτει και ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια Αθήνα ανθεκτική σε έναν ορίζοντα μεγαλύτερο της πενταετίας, με γνώμονα  τον σεβασμό στο περιβάλλον και πρωτίστως την αντιμετώπιση των αρνητικών κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.