Θεσσαλονίκη Δήμος Θεσσαλονίκης

Δυόμισι χιλιάδες νέα δέντρα σε περισσότερους από 650 δρόμους όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης σχεδιάζει να φυτέψει ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά την τριετία από το 2018 μέχρι και το 2020, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί το αστικό πράσινο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προβλέπεται να διατεθούν κονδύλια της τάξης των περίπου 5 εκατ. ευρώ σε παρεμβάσεις που αφορούν τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου, όπως και σε κλαδεύσεις και φυτεύσεις νέων δέντρων στα δημοτικά πεζοδρόμια.

Όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο 2018-2020 θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, σε πάρκα και σε χώρους πρασίνου απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης, τα οποία καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 574 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, προβλέπεται να φυτευτούν 270 νέα δέντρα, 1.500 θάμνοι, 8.000 πολυετή ποώδη και περίπου 85.000 ετήσια φυτά. Στο πλαίσιο της εργολαβίας που θα εξελιχθεί θα γίνονται εργασίες καθημερινής συντήρησης, ώστε οι χώροι πρασίνου της πόλης να παρουσιάζουν μια εικόνα αναβαθμισμένη τόσο αισθητικά όσο και περιβαλλοντικά.

Στην περιοχή της πρώτης δημοτικής κοινότητας, η οποία καλύπτει το κέντρο της πόλης, παρεμβάσεις θα εκτελεστούν στους χώρους πρασίνου μεταξύ των οδών Πολυτεχνείου, 26ης Οκτωβρίου και Μοσκώφ, όπως και στα πάρκα της περιοχής των Σαράντα Εκκλησιών. Οι 27 χώροι της πρώτης δημοτικής κοινότητας που έχουν περιληφθεί στο σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης καλύπτουν συνολική έκταση 33,6 στρεμμάτων.

Σε επίπεδο δεύτερης δημοτικής κοινότητας, η οποία καλύπτει τη δυτική πλευρά της πόλης, παρεμβάσεις προβλέπεται να εκτελεστούν σε 59 χώρους πρασίνου, οι οποίοι αναπτύσσονται σε έκταση 77,2 στρεμμάτων. Αντίστοιχα οι 82 χώροι της τρίτης δημοτικής κοινότητας που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης καλύπτουν επιφάνεια 46 στρεμμάτων. Η τρίτη δημοτική κοινότητα περιλαμβάνει την περιοχή της Άνω Πόλης.
Σαράντα έξι στρέμματα καλύπτουν και οι ζώνες πρασίνου στο χώρο του ζωολογικού κήπου, οι οποίες επίσης σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν, ενώ εργασίες συντήρησης θα εκτελεστούν και σε επιφάνεια πρασίνου άνω των 112 στρεμμάτων στην περιοχή των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη δημοτική κοινότητα, η οποία καλύπτει την περιοχή της Τούμπας, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης αφορούν 98 χώρους πρασίνου, οι οποίοι καλύπτουν έκταση 52,2 στρεμμάτων, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί από το τμήμα Συντήρησης Κήπων της διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης ανάλογες εργασίες θα εκτελεστούν και στην πέμπτη δημοτική κοινότητα, η οποία καλύπτει την περιοχή της Χαριλάου, όπως και στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας. Ειδικότερα στην πέμπτη δημοτική κοινότητα οι παρεμβάσεις θα εξελιχθούν σε 174 χώρους, οι οποίοι καλύπτουν συνολική έκταση 191,7 στρεμμάτων, ενώ στην Τριανδρία ανάλογες εργασίες προβλέπεται να εκτελεστούν σε 40 χώρους πρασίνου, που αναπτύσσονται σε επιφάνεια 14,9 στρεμμάτων.

Παράλληλα κατά την τριετία από το 2018 μέχρι και το 2020 προβλέπεται να διατεθούν κονδύλια 3,19 εκατ. ευρώ για φυτεύσεις νέων δέντρων αλλά και για κλαδεύσεις υφιστάμενων σε περισσότερους από 650 δρόμους σε όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης δέχτηκε έντονες διαμαρτυρίες από τους πολίτες για την εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα της πόλης, καθώς δεν γίνονται συστηματικά οι αναγκαίες κλαδεύσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες από το 2018 μέχρι και το 2020 προβλέπεται να κλαδευτούν 27.200 δέντρα που βρίσκονται στα πεζοδρόμια. Ακόμη σχεδιάζεται να κοπούν 1.300 ξερά και επικίνδυνα δέντρα, αλλά και να φυτευτούν 2.200 νέα δέντρα σε δενδροδόχους που παραμένουν κενές.

Σύμφωνα με το επιστημονικό προσωπικό της διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος με τις νέες δενδροφυτεύσεις θα ενισχυθεί σημαντικά το αστικό πράσινο, αφού τα δέντρα ανεβάζουν το συνολικό όγκο του πρασίνου, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώρο. “Εκεί όπου υπάρχουν δυσκολίες να ανευρεθούν νέοι χώροι για πράσινο, τα δέντρα μπορούν να καλύψουν το κενό, καθώς καθένα προσθέτει 20 – 25 τ.μ. επιφάνειας πρασίνου, όταν είναι σε πλήρη ανάπτυξη”, υπογραμμίζεται στη μελέτη που έχει συνταχθεί για το έργο, καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Πηγή: Εφ. Μακεδονία