Πολιτική κόντρα Κυβέρνηση – ΝΔ για τις ευθύνες της πυρκαγιάς στα Κύθηρα – Η θέση της ΚΕΔΕ

0
340

Έντονη πολιτική κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί των Κυθήρων, η οποία κατέκαψε πάνω από 15.000 στρέμματα.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε ευθύνες από την πολιτική ηγεσία για κακό συντονισμό και έλλειψη εναέρινω μέσων που οδήγησαν στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς το Σάββατο το μεσημέρι. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, μέσα από συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξαπέλυσε επίθεση τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον Δήμαρχο Κυθήρων, κ.  Ευστράτιο Χαρχαλάκη, για «πολιτικά παιχνίδια» με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση.

«Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα» δήλωσε ο Νίκος Τόσκας. Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ, ότι δεν νοικιάστηκαν εγκαίρως τα επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και ότι αυτά είναι ελικόπτερα δευτερεύουσας δύναμης. Τα τρία βασικά ελικόπτερα «Ericsson», σημείωσε, έχουν ήδη ενοικιαστεί και επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Τόσκας κατηγόρησε τον δήμαρχο Κυθήρων ότι έπαιξε – σε συνεννόηση με τη ΝΔ – πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα. «Μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα ζήτησε», ανέφερε ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας ότι μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του.

Τέλος, ζήτησε σεβασμό από όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης -οι οποίοι πάντως, όπως τονίζει, συνεργάζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με το υπουργείο- στους ανθρώπους του πυροσβεστικού σώματος, που ξημεροβραδιάζονται στα βουνά δίνοντας μάχη με τις φωτιές.

Ευσ. Χαρχαλάκης: «Κομματικές αντεγκλήσεις πάνω στις στάχτες ενός νησιού δεν επιτρέπονται»

«Κομματικές αντεγκλήσεις πάνω στις στάχτες ενός νησιού δεν επιτρέπονται» απάντησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων Στρατός Χαρχαλάκης, με αφορμή τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα.

«Απαιτώ, αξιώνω και αναμένω την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στα έργα αποκατάστασης στο νησί χωρίς κομματικά στεγανά, καθώς η μέχρι σήμερα συνεργασία μας με τα κυβερνητικά στελέχη ήταν και παραμένει καθαρά θεσμική και αυτοδιοίκητη χωρίς παρατάξεις αγκυλώσεις» σημείωσε.

Ο κ. Χαρχαλάκης αναφέρει ακόμα ότι «δεν είμαι δεκανίκι κανενός και δεν θα γίνω ποτέ».

Γ. Πατούλης (ΚΕΔΕ): Ο κ. Τόσκας οφείλει να κάνει τη δουλειά του και να καταλάβει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν είναι λάφυρο κανενός

Η προσωπική επίθεση του κ. Τόσκα εναντίον του Δημάρχου Κυθήρων κ. Χαρχαλάκη μας γεμίζει οργή και ενώνει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια με το συνάδελφο των πολύπαθων Κυθήρων.

Ο κ. Τόσκας οφείλει να κάνει τη δουλειά του και να καταλάβει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν είναι λάφυρο κανενός και κανείς δεν μπορεί να τις προσδίδει κομματικές αποχρώσεις.

Θα περιμέναμε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει επί της ουσίας στα θέματα που έθεσε ο συνάδελφός μας. Αντίθετα με τρόπο ρεβανσιστικό εξαπέλυσε επίθεση παλαιοκομματικού τύπου στο δήμαρχο Κυθήρων ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες αγωνίζεται για να προστατέψει το νησί του.

Τα μέλη της κυβέρνησης αντί να ντύνουν με κομματικούς μανδύες δημάρχους και να μιλούν με τέτοιο τρόπο πάνω από τις στάχτες, ας προσπαθήσουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για την ασφάλεια και την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

Τη στιγμή που σχεδόν το 10% των Κυθήρων έχει μετατραπεί σε στάχτη, ο κ. Τόσκας επιλέγει να εφευρίσκει εχθρούς και να επιτίθεται σε ένα νέο Δήμαρχο που με μειωμένους πόρους και προσωπικό, τεράστια γραφειοκρατία και εχθρική δημόσια διοίκηση παλεύει καθημερινά – όπως όλοι οι αυτοδιοικητικοί – να κρατήσει το Δήμο του όρθιο.

Ο κ. Τόσκας δεν είναι η πρώτη φορά που «τυρβάζει περί άλλα», αντί να επικεντρωθεί στο έργο που του έχει ανατεθεί. Την προστασία της περιουσίας των πολιτών. Είναι πρόσφατο άλλωστε το παράδειγμα των βανδαλισμών που υπέστησαν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, στην Ερμού. Επίσης έχει να μας πει κάτι για τις καταλήψεις κτηρίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις;

Ο κ. Χαρχαλάκης δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα, είπε το αυτονόητο: ότι μια Χώρα με τεράστια δάση και εκατοντάδες διάσπαρτα νησιά όφειλε και οφείλει να έχει επενδύσει από ετών στην αεροπυρόσβεση όσο και αν κοστίζει.

Εάν η Χώρα μας διέθετε 20 άκρως επιχειρησιακά ελικόπτερα τύπου S-64 Skycrane και τα είχε μονίμως σταθμευμένα σε διασπορά ανά την Ελλάδα, οι επεμβάσεις θα ήταν άμεσες και οι καμένες δασικές εκτάσεις πολύ λιγότερες.

Εάν τα εναέρια μέσα μπορούσαν να ανεφοδιαστούν σε όλα τα αεροδρόμια της Χώρας (και των Κυθήρων), δεν θα χανόταν πολύτιμος χρόνος και τα μέτωπα δεν θα προλάβαιναν να γίνουν ανεξέλεγκτα.

Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα έφευγαν από τα Κύθηρα και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα με συνέπεια να χάνονται 3-4 πολύτιμες ώρες και οι φωτιές να γιγαντώνονται.

Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις έκαναν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες να ελέγξουν τα πρωτοφανούς έντασης φαινόμενα. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο σοβαρό πύρινο μέτωπο στη Χώρα.

Η εμπιστοσύνη όλων μας στο Πυροσβεστικό Σώμα και τα άξια στελέχη του είναι δεδομένη. Τους ευχαριστούμε που με αυτοθυσία προστατεύουν ανθρώπους και περιουσίες.

Αν ένα Κράτος ζητεί την παρέμβαση του ιδίου του Πρωθυπουργού για να μην καούν άνθρωποι και περιουσίες, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διοίκησης σε αυτή τη Χώρα. Αν δεν το βλέπει ο κ. Τόσκας είναι πρόβλημά του.

Ως ΚΕΔΕ θα στηρίζουμε κάθε συνάδελφο που πέρα από κόμματα και παρατάξεις αναδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες του Κράτους, που όλοι οφείλουμε να αλλάξουμε.

Ο Δήμαρχος των Κυθήρων αυτό ακριβώς επεσήμανε: ότι με αφορμή την καταστροφή στα Κύθηρα θα πρέπει να υπάρξει ένας ριζικός επιχειρησιακός επανασχεδιασμός για την αντιμετώπιση τόσο σοβαρών περιστατικών, που μόνο με τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των Πυροσβεστών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ειδικό θεματικό Συνέδριο στα Κύθηρα

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, διοργανώνει στα Κύθηρα, ενδεχομένως και εντός Σεπτεμβρίου, ειδικό θεματικό συνέδριο για τη νησιωτικότητα.

Στο συνέδριο θα δοθεί η ευκαιρία να κατατεθούν προτάσεις με κεντρικό στόχο την ανάδειξη της Νησιωτικότητας από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.