Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του θαλασσοπόρου Ιωάννη Φωκά, δημιούργημα του γλύπτη Ιωάννη Μπάρδη, η οποία τοποθετήθηκε στον χώρο του λιμεναρχείου Αργοστολίου πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Παράλληλα, η κεντρική προβλήτα του λιμανιού μετονομάζεται πλέον σε «προβλήτα Ιωάννη Φωκά».

«Ήταν ιστορικά επιβεβλημένο να αποδώσει η Κεφαλλονιά την τιμή που έπρεπε στον βαλεριάνο θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά (Juan de Fuca), o οποίος, επικεφαλής ισπανικής αρμάδας, ανακάλυψε τα ομώνυμα στενά μεταξύ της νήσου Βανκούβερ και των ΗΠΑ και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος, και μάλιστα Κεφαλλονίτης, που προσέγγισε τη νοτιοδυτική πλευρά του Καναδά», ανέφερε ο κ. Κουίκ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρέσβης του Καναδά Κιθ Μόριλ (Keith Morrill) και ο μητροπολίτης Κεφαλλονιάς Δημήτριος.

«Αυτός ο κύκλος της επιβεβλημένης τιμής στον Ιωάννη Φωκά θα κλείσει τον Οκτώβριο στο Βανκούβερ, με τα αποκαλυπτήρια της δίδυμης προτομής του Κεφαλλήνιου θαλασσοπόρου, την οποία ο εκεί δήμος αποφάσισε να τοποθετηθεί στον χώρο του Ναυτικού Μουσείου» δήλωσε μετά την τελετή ο κ. Κουίκ. «Σε αυτήν την απόφαση βοήθησαν σημαντικά και οι επικεφαλής της παροικίας των Κεφαλλήνων στο Βανκούβερ, αλλά και ο Δρ Ανδρέας Γερολυμάτος, επικεφαλής του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του κρατικού Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ (Simon Fraser)».

Η τελευταία ενέργεια που απομένει, όπως προσέθεσε ο υφυπουργός, είναι η αδελφοποίηση της Κεφαλλονιάς με το Βανκούβερ, «διαδικασίες που επίσημα θα ανοίξουν από τον ίδιο τον δήμαρχο του νησιού Αλέκο Παρίση, όταν – για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Φωκά – επισκεφθεί το Βανκούβερ και συναντηθεί με τον δήμαρχο, για να του επιδώσει και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλλονιάς».

Σημείωσε δε πως «σε κάποιους μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν ως λεπτομέρειες, αλλά όμως – όπως οι αδελφοποιήσεις – παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στις διακρατικές σχέσεις, με την βοήθεια και της ομογένειας».

Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του που ως υφυπουργός Εξωτερικών, με το ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει και στο Βανκούβερ τον περασμένο Μάρτιο, όπως χαρακτηριστικά είπε, προώθησε «και αυτά τα θέματα, όπως και τα πολύ σημαντικά ζητήματα της έδρας των Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ: Ένα πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νιάρχος, και από το οποίο θέλει να αξιοποιήσει τα μέγιστα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας».