Έκθεση φωτογραφίας Τούρκων καλλιτεχνών στη Μυτιλήνη

0
274

Μεγάλη έκθεση φωτογραφίας Τούρκων καλλιτεχνών, με τίτλο «Εγώ και η Κωνσταντινούπολη-Ben Istanbul», πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, «Αρχοντικό Χαλήμ Μπέη», από τον Δήμο Λέσβου και τη Φωτογραφική Εταιρεία της Κωνσταντινούπολης.

Στα εγκαίνια, χθες το βράδυ, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, αφού καλωσόρισε τους Τούρκους καλλιτέχνες και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη περαιτέρω συστηματικής καλλιέργειας των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, σε πολλούς και ποικίλους τομείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Γαληνός, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, απένειμε στον ιδιοκτήτη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολης «Ελγκίζ», δισέγγονο του ιδιοκτήτη του αρχοντικού Χαλίμ Μπέη, Τζαν Ελγκίζ, τον τίτλο τιμής του «Πρέσβη της Λέσβου», για τη μεγάλη προσφορά του στο νησί, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, καθώς και για τη δημιουργία του Ομίλου των «Φίλων της Μυτιλήνης», που συμβάλλουν στην προβολή της Λέσβου στην Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία γενικότερα.

«Στέλνουμε από τη Λέσβο ένα δυνατό μήνυμα φιλίας και αδελφοσύνης των λαών και η σημερινή σπουδαία αυτή εκδήλωση, καθώς και ο τίτλος τιμής του «Πρέσβη της Λέσβου» στον κ. Τζαν Ελγκίζ, σε έναν άνθρωπο με πλούσια διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα μέσω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα ακόμη λιθαράκι στις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, βήμα-βήμα, συστηματικά και μεθοδικά. Ειδικότερα, όμως, με τη σημερινή βράβευση, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να επισημοποιούμε και να τιμούμε αυτό που κάνει εδώ και χρόνια ο κ. Ελγκίζ, δηλαδή να είναι Πρέσβης του νησιού μας στην Τουρκία και να προβάλει τη Λέσβο παντού, με τον καλύτερο τρόπο» ανέφερε ο δήμαρχος.

«Είναι μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμένα. Σας ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη αυτή τιμή» είπε φανερά συγκινημένος ο κ. Ελγκίζ και μίλησε για τις σχέσεις της οικογένειάς του με τη Λέσβο. «Ο πολιτισμός, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την αδελφοσύνη των λαών. Μαζί θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα», πρόσθεσε.