Περιφέρεια Αττικής: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

0
343
Ρένα Δούρου, Περιφέρεια Αττικής
Ρένα Δούρου, Περιφέρεια Αττικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Μάρτιο στην Περιφέρεια Αττικής το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε περιαστικές περιοχές υπερτοπικής σημασίας προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία των πολιτών, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών νοσημάτων μέσω κουνουπιών – διαβιβαστών σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2017, άρχισαν από τον μήνα Μάρτιο την υλοποίηση προγράμματος ψεκασμών από εδάφους και αέρος στα σημεία που έχουν καθοριστεί. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, θα λήξει τον Νοέμβριο του 2017 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το νέο Πρόγραμμα, όπως κάθε έτος.

 

Οι ψεκασμοί υλοποιούνται σε επιλεγμένα σημεία όλων των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, ανά δεκαπενθήμερο και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, αφού πρώτα εκτιμηθούν, από αρμόδιους επιστήμονες, τα κλιματολογικά και εντομολογικά δεδομένα. Έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα δώδεκα (12) κύκλοι εφαρμογών, κατά μέσο όρο, σε όλους τους Δήμους. Στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής και Νήσων πραγματοποιούνται παραλλήλως ψεκασμοί και από αέρος.

Η Περιφέρεια Αττικής στην ανακοίνωσή της συστήνει τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των κουνουπιών στους χώρους της κατοικίας και ατομικά μέτρα προστασίας των πολιτών:

Προληπτικά μέτρα σε χώρους κατοικίας

– Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κ.λπ.).
– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.
– Απομάκρυνση των στάσιμων νερών (π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών).
– Τοποθέτηση σητών σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
– Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
– Απομάκρυνση των λυμάτων, νερών αποχέτευσης, αποβλήτων.
– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
– Καθημερινή λειτουργία του φίλτρου καθαρισμού σε περίπτωση ύπαρξης πισίνας ή σιντριβανιού, προκειμένου να απομακρυνθούν τα αυγά και οι προνύμφες κουνουπιών.
– Καθαρισμός των φύλλων στις υδρορροές.
– Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών).
– Πότισμα κατά προτίμηση το πρωί.
– Αντικατάσταση σπασμένων σωλήνων νερού.
– Φύλαξη δοχείων νερού που δεν χρησιμοποιούνται – τα γυρίζουμε ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
– Κάλυψη ή απομάκρυνση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό.
– Κάλυψη βαρκών ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής.

Ατομικά μέτρα προστασίας για τους πολίτες

– Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).
– Χρήση εντομοαπωθητικών τόσο σε ακάλυπτο δέρμα, όσο και πάνω από τα ρούχα (με εγκεκριμένα σκευάσματα του εμπορίου σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης).
– Χρήση κουνουπιέρας και συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.