Π. Τατούλης: «Εμβληματικό το Γύθειο για την αναπτυξιακή πορεία της Λακωνίας»

0
293

Το πολιτικό μήνυμα ότι η Περιφερειακή αρχή είναι παρούσα και πρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών έστειλε από το Γύθειο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, την οποία χαρακτήρισε εμβληματική τόσο λόγω των εγκαινίων του λιμανιού, όσο και λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στο σπουδαίο έργο της επέκτασης του λιμανιού, τόνισε ότι η άριστη συνεργασία με το Δήμο Ανατολικής Μάνης δίνει την απάντηση στο διακύβευμα που προτάσσει τη σωτηρία του τόπου, από την προσωπική ή κομματική επιβίωση, και την ανάγκη συστράτευσης όλων υπό το πρόσταγμα του ανιδιοτελή πατριωτισμού.

«Είμαστε περήφανοι για το έργο μας, γιατί συνεχίζουμε να υλοποιούμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τους πολίτες, στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της Πελοποννήσου» δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης και ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια έχει δημοπρατήσει τη μελέτη για την ολοκλήρωση του άξονα Γύθειο – Αρεόπολη- Γερολιμένας – Άγιος Νικόλαος – Στούπα – Καρδαμύλη, ώστε να ενοποιηθεί η Μάνη με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Ανακοίνωσε επίσης ότι μετά τη συνεργασία με τους Δημάρχους της Μάνης ολοκληρώνεται η μελέτη του δρόμου Μηλιά – Γιάτρισσα, ώστε τέλος Σεπτέμβρη να δημοπρατηθεί η υλοποίηση του έργου και ότι η Περιφέρεια, μετά τα εγκαίνια του δρόμου Νεάπολη – Μονεμβασιά, έχει ήδη προετοιμάσει την ολοκλήρωση του τμήματος Μονεμβασιά – Άγιος Φωκάς.

Σε ειδική αναφορά του στο νέο Μουσείο Σπάρτης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε για μια ακόμα φορά ότι φέρει την προσωπική του σφραγίδα, και κανενός άλλου, ήδη από τη θητεία του ως Υπουργός Πολιτισμού, όταν αυτός νομοθέτησε σχετικά, έβγαλε τις αποφάσεις σε όλα τα συλλογικά όργανα και αγόρασε το οικόπεδο του Χυμοφιξ. Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ακόμη ότι εξασφάλισε τους πόρους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ για το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τον οποίο η περιφερειακή αρχή είναι έτοιμη να δημοπρατήσει.

Σχολιάζοντας το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι «όλα τα μυθεύματα σχετικά με το έργο της Περιφέρειας έχουν καταρρεύσει, όπως χαρακτηριστικά ότι είναι φαραωνικό ή ακριβό».

«Τέλος στα παραμύθια. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαδημητρίου έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, παραδεχόμενος ότι είναι το πιο φθηνό με 69 ευρώ/τόνο, το πιο φιλικό για το περιβάλλον και το πιο αναπτυξιακό έργο, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνησή του ήταν εχθρική απέναντι στο έργο αυτό».

Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ακόμη ότι «όποιος έχει σχέδιο, που να τηρεί τον ΕΣΔΑ και τον ΠΕΣΔΑ να το υλοποιήσει» και ζήτησε να σταματήσουν τα ψέματα ότι η Περιφέρεια δε συνεργάζεται με τους Δήμους. «Το έργο αυτό έχει γίνει σε απόλυτη συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει. Η Περιφέρεια είναι ξεκάθαρη στο σχέδιό της. Απ’ την άλλη πλευρά θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που παραγνωρίζουν ότι το μοντέλο που εμείς φέραμε υιοθετήθηκε στο σύνολο της χώρας, με το παράδοξο ωστόσο να έχουν υπογραφεί άλλα αντίστοιχα έργα και όχι αυτό της Πελοποννήσου, παρότι ήταν το πρώτο, εδώ και τρία χρόνια, σε ωριμότητα».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε επίσης την οδύνη του για το συμβάν στο Δήμο Ευρώτα και την απώλεια της ζωής δύο νέων ανθρώπων. «Απευθύνω έκκληση να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, τόσο για την άριστη συνεργασία και την παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και για τη φιλοξενία της συνεδρίασης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εγκαίνια για το λιμάνι του Γυθείου

Εν τω μεταξύ, ως το σημαντικότερο μεγάλο δημόσιο λιμενικό έργο που έγινε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια χαρακτήρισε, ο κ. Τατούλης την επέκταση του λιμανιού του Γυθείου, κατά την τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, σημειώνοντας αφενός τη στρατηγική του θέση στο νοτιότερο χερσαίο άκρο της χώρας, αφετέρου, την καταλυτική του λειτουργία τόσο για τον τουρισμό, όσο και για την αγροτική οικονομία της Νότιας Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε το γεγονός ότι ο κωδικός του συγκεκριμένου μέτρου στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε μόλις 12 εκατομμύρια. «Αντιλαμβάνεστε ότι ένα έργο 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι όπως προέκυψε από τη μελέτη, δεν χωρούσε ποτέ σε μια τέτοια πρόσκληση. Ψάξαμε και βρήκαμε τα χρήματα και κάναμε όχι ένα, αλλά δύο μεγάλα λιμάνια, για τα οποία καυχόμαστε, το λιμάνι του Γυθείου και το λιμάνι του Άστρους» δήλωσε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη για να επιτευχθούν αυτά τα σπουδαία αποτελέσματα, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης για τη χώρα, «χρειάζεται να έχεις γνώση και αποφασιστικότητα. Οι μεγάλες κουβέντες, οι επικριτικές ή αυτές που υπερτιμούν τα γεγονότα στην πολιτική δεν έχουν κανένα πλέον νόημα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Θέλει λοιπόν αποφασιστικότητα και αυτό κάναμε, όπως το κάναμε και σε άλλα πολλά κρίσιμα έργα, που αν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του έργου ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη η διαδικασία. «Ναι μεν ο κύριος Αποστολάκος το είχε ξεκινήσει, αλλά η μελέτη ώσπου να ολοκληρωθεί, να επικαιροποιηθεί και να αποπληρωθεί ήθελε αρκετά ισχυρά βήματα ακόμα. Δεν ήταν μια απλή διαδικασία, γιατί πολλές φορές ακούω σε αυτό τον τόπο να εκλαμβάνονται ως ευκολίες αυτά που γίνονται με κόπο, με αποφασιστικότητα, με δύναμη ψυχής, με θέληση, με γνώση και πάνω απ’ όλα με πολιτική αξιοπρέπεια και πολίτική ευθύνη».

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα των δύο βαθμών, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να αναλάβουν ευθύνες στα όριά τους και αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.