Παρουσία ως τιμωμένου προσώπου του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ Ευστάθιου, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο κατάμεστο Επιδαύριο Θέατρο, η θεατρική παράσταση  ’ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟ’ κατά την οποία ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της θα δοθούν στο Άσυλο Ανιάτων ‘’ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ’’.

Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης τόνισε ότι η επιλογή της θεατρικής παράστασης με εξαιρετικούς ηθοποιούς και επικεφαλής την Δέσποινα Μπεμπεδέλη και τον Ζαχαρία Καρούνη, έχει διαχρονικότητα τόνο κι χρώμα καθώς και επικαιρότητα, με τις βίαιες μεταναστεύσεις των λαών και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις, καθώς και τον ‘’Γολγοθά’’ του Ελληνισμού στις δύσκολες καμπές της ιστορίας.

Η τιμητική διάκριση στον Ιεράρχη μας εκ μέρους του Δήμου Ευρώτα είναι η ελάχιστη τιμή, μπροστά στο δύσκολο και μεγάλο έργο που επιτελεί μέσω τον Ιδρυμάτων και των Παιδικών Κατασκηνώσεων στην εποχή της κρίσης.

Η απόφασή μας να δοθούν τα χρήματα της συγκεκριμένης παράστασης στο Άσυλο Ανιάτων δείχνει την δική μας απόφαση ότι η συμπαράσταση στους αναξιοπαθούντες είναι βιωματική πρακτική του Δήμου και των Δημοτών μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ Ευστάθιος εμφανώς συγκινημένος, αφού εξήρε την προσωπικότητα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε έμφαση στην αξία της προσφοράς της δωρεάς προς τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας.

Με αφορμή το περιεχόμενο του έργου όπου το κεντρικό πρόσωπο ‘’ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ’’ εξιστορεί στην πορεία των Μικρασιατών μετά την καταστροφή του 1922 μίλησε για τα προτερήματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής στις ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες που διανύουμε και υπενθύμισε ότι δεν υπάρχουν ΄΄Χαμένες Πατρίδες, αλλά ‘’Αλήσμόνητες Πατρίδες’’ ,που ζουν στην καρδιά μας!