Την μετονομασία του μακεδονικού τάφου Δερβενίου σε «τάφο Αρχαίας Λητής Ωραιοκάστρου» ζητά ο δήμαρχος

0
453

Την αλλαγή της ονομασίας του μακεδονικού τάφου Δερβενίου «Μακρίδη Μπέη» σε «τάφο Αρχαίας Λητής Ωραιοκάστρου» ζητά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, σε επιστολή που απέστειλε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

«Ενημερωθήκαμε πριν λίγες μέρες ότι στην είσοδο του μακεδονικού τάφου στην περιοχή του Δερβενίου Λητής τοποθετήθηκε επιγραφή, στην οποία ο τάφος αναφέρεται ως «Μακεδονικός Τάφος Λαγκαδά». 
Ο εν λόγω τάφος ανακαλύφθηκε στις αρχές του 1910 από τον Μακρίδη Μπέη, ο οποίος και χαρακτήρισε τον τάφο αυτόν ως «Μακεδονικό Τάφο Λαγκαδά», καθώς την εποχή εκείνη ο μόνος οργανωμένος οικισμός κοντά στον τάφο ήταν ο Λαγκαδάς. Ωστόσο, τόσο ο συγκεκριμένος τάφος, όσο και οι άλλοι γύρω από αυτόν στην περιοχή Δερβενίου, ανήκουν χωροταξικά στην Αρχαία Λητή», τονίζει ο δήμαρχος.

Ο κ. 
Γαβότσης αναφέρει, ακόμη ότι ο πάπυρος που βρέθηκε σε τάφο, στα υψώματα του Δερβενίου, ονομάζεται πάπυρος Δερβενίου και όχι πάπυρος Λαγκαδά, ενώ σημειώνει πως πρέπει η ονομασία του τάφου να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη γεωγραφική πραγματικότητα.