Συνεχίζεται η μάχη για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς στα Καλύβια Αττικής – Εκτός κινδύνου τα σπίτια

0
283

 

Μία μεγάλη μάχη με τις φλόγες έδωσαν τη νύχτα οι πυροσβέστες στα Καλύβια, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας και κατευθύνθηκε προς ακατοίκητη περιοχή ανάμεσα στο Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα.

Από το πρωί τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ρίχτηκαν στη μάχη, προκειμένου να ελέγξουν το κυρίως μέτωπο στο λόφο Σκόρδι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο.

Η κυκλοφορία  των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, η οποία είχε κλείσει το βράδυ της Δευτέρας, έχει αποκατασταθεί.

Στο μεταξύ, ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να γίνει εφικτό να κατασβεστεί πλήρως η μεγάλη πυρκαγιά. Διάσπαρτες εστίες παραμένουν στο άλλο μέτωπο προς τη Σαρωνίδα ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή κάνουν τους πυροσβέστες να είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενίσχυσε παράλληλα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και με 2 ειδικά μηχανήματα βαρέως τύπου, κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, επί της οδού Τενέδου, που είχε μέσα ελιές και σκουπίδια και πέρασε απέναντι από τη λεωφόρο Αναβύσσου, με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίει στο βουνό, ενώ είναι ακόμη άγνωστο το πως ξεκίνησε η φωτιά.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου τόνισε ότι η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν ουσιαστική και έκανε λόγο για ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν τη φωτιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και σπίτια. Ο κ Φιλίππου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το μέτωπο θα ελεγχθεί.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης, είπε πως για την περιοχή ξημέρωσε μια πολύ καλύτερη από τη χθεσινή μέρα και εκτίμησε πως πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί. «Το σημαντιλότερο είναι ότι η πυρκαγιά δεν άγγιξε κατοικημένες περιοχές» σημείωσε. Ωστόσο όπως τόνισε όταν κοπάει η κατάσταση τότε θα ξέρουν με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής.