Στη Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης

0
284

«Είναι εθνική υποχρέωση οι Έλληνες της Διασποράς να αποκτήσουν δικαίωμα λόγου και ψήφου. Η κυβέρνηση οφείλει να το πράξει. Η Ελλάδα του αύριο μπορεί να διαμορφωθεί μέσα από τη συνεργασία των Ελλήνων όλου του κόσμου. Το ελληνικό κράτος είναι ανάγκη να πάρει άμεσα σοβαρές αποφάσεις για την ελληνική ομογένεια».

Στις παραπάνω επισημάνσεις προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή.

Όπως διαβεβαίωσε μαζί με τους συναδέλφους του δημάρχους εργάζονται μεθοδικά προκειμένου να μπορέσουν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για να «υπάρξει ουσιαστική ενδυνάμωση της ομογένειας με το μητροπολιτικό κέντρο».

«Η ενίσχυση των σχέσεων του Ελληνισμού της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο, είναι ψηλά στην ατζέντας μας. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία προκειμένου να αναπτυχθούν με οργανωμένο και σωστό τρόπο δίκτυα συνεργασίας της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης με τους αιρετούς σε όλη την ομογένεια. Στο πλαίσιο αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η ΚΕΔΕ και το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, προχωρούμε στη μετεξέλιξη του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης σε Παγκόσμιο Δίκτυο. Βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξη του δικτύου θα δοθεί για τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε αναφορά στους ομογενείς αιρετούς από δήμους της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου, οι οποίοι θέλουν και μπορούν να στηρίξουν τις αρχές και τα δίκαια του Ελληνισμού.

«Μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία για το τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό θα εισηγηθώ στο επόμενο ετήσιο συνέδριο τη ΚΕΔΕ μια από τις ενότητες να είναι αφιερωμένη ακριβώς στο τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης σε χώρες της Ευρώπης και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ομογενείς αιρετοί θα προσκληθούν προκειμένου να μας δώσουν παραδείγματα καλών πρακτικών».

Στη συνάντηση παρέστησαν μεταξύ άλλων μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και ομογενείς φοιτητές. Στο περιθώριο της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης είχε επαφές με τον Γ. Πανταζόπουλο, Γενικό Γραμματέα Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, το Σ. Δελλή, βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου και το Γ. Κοντορίνη, Πρόεδρο Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης.