Ενστάσεις από την αντιπολίτευση για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας στη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο

0
607

Το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ εισήχθη προς συζήτηση και επεξεργασία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη και 150 άρθρα και όπως αναφέρει η κυβέρνηση, στόχο έχει να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ και να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους που εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας εδώ και αρκετά χρόνια. Με τις προωθούμενες διατάξεις συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών.

Στην αιχμή του δόρατος αναμένεται να βρεθεί και διάταξη με την οποία παύουν οριστικά οι πειθαρχικές διώξεις κατά δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων οργάνων των ΟΤΑ οι οποίοι δεν είχαν παραδώσει στοιχεία για τους εργαζόμενους στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε εφαρμογή νόμου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για «εμβληματικές» προβλέψεις, έκανε λόγο κατά την εισήγησή του, ο Βουλευτής Αττικής της Ν.Δ., κ. Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος ειδικότερα στα Άρθρα 15 (Λύση ΔΕΥΑ – μεταφορά προσωπικού), 18 (προσλήψεις Δημοτικών Ραδιοφώνων), 80 (διορισμός επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών ΑΣΕΠ) και 81, του “πολυνομοσχεδίου” του Υπ. Εσωτερικών. O εισηγητής της Ν.Δ. άσκησε κριτική στα επιδόματα μουσικών, βαρέων & ανθυγιεινών και ΜΑΠ.

«Αν αυξηθεί κατά 50 € ο μισθός των μουσικών έχουμε προάγει τον Πολιτισμό; Βαρέα & Ανθυγιεινά, υπάρχει ένας ενιαίος κατάλογος που έπρεπε να έχει φτιαχτεί από το Υπ. Εργασίας, προκειμένου να είναι ενιαία η πολιτική μας σ’ αυτό; Ή θα έρχεται ο κ. Σκουρλέτης και θα λέει, εγώ για τους Ο.Τ.Α. αυτά τα βαρέα και ανθυγιεινά, θα έρθει αύριο ο κ. Ξανθός, εγώ για το Υγείας αυτά… Ο καθένας θα έχει τη δική του πολιτική… Μέτρα Ατομικής Προστασίας, οι χειριστές υπολογιστών έπρεπε να παίρνουν γάλα. Δεν το πήραν το γάλα. Δεν πειράζει ας το δώσουμε σε χρήμα. Οι εργαζόμενοι στην Kαθαρiότητα έπρεπε να πάρουν γάντια, δεν τα πήραν. Δεν πειράζει θα τους το δώσουμε σε επίδομα», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

«Προκλητική η στάση σας κ. Βορίδη», παρατήρησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, επί των τοποθετήσεων του εισηγητή της Ν.Δ..

«…Είναι θέμα δικαιοσύνης να μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα των ΜΑΠ… Γιατί είναι ρουσφετολογικό να αποδοθούν στους εργαζόμενους τα χρήματα που έχουν καταβάλει από την τσέπη τους, που αναγκάστηκαν να αγοράσουν το γάλα από την τσέπη τους, που πήραν το φωσφορίζον γιλέκο ή τα άρβυλα. Είναι ενδεικτικό το ποιος τελικά νοιάζεται για τον κόσμο της εργασίας ή θέλει να εξυπηρετήσει άλλου είδους συμφέροντα κι αυτά τα συμφέροντα υα ονοματίσατε. Ήταν οι ιδιωτικές εταιρίες που στην πρόσφατη κρίση της Καθαριότητας θέλατε de facto να επιβάλετε. Δε σας πέρασε. Δεν σας ακολούθησαν ούτε οι Δήμαρχοι οι οποίοι κινούνται στο δικό σας μήκος κύματος…», τόνισε ο Υπουργός.

«Η καθαριότητα είναι μέσα στον “πυρήνα” του ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Θέλετε να την ακυρώσετε, ακυρώνοντας και την ίδια τη λογική των ανταποδοτικών υπηρεσιών, γιατί οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, σας το είπα και στις Επιτροπές, βγάζουν εκτός τη λογική του επιχειρηματικού κέρδους. Όχι “μπαίνοντας μέσα”, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες “μαύρες τρύπες”, όχι όμως κερδίζοντας απ’ αυτήν τους τη δραστηριότητα. Είναι αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο ιδιώτης… Γιατί ο ιδιώτης θέλει να δρα και να επενδύει εκεί που υπάρχει κέρδος. Άλλη μια λοιπόν μεγάλη, πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συντηρητική αντιπολίτευση και την παρούσα Κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Για εξαπάτηση των συμβασιούχων των Ο.Τ.Α., έκανε λόγο ο Βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σχολιάζοντας το ζήτημα των συμβασιούχων – «παρατασιούχων» Καθαριότητας Δήμων. «Είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τα όσα γίνονται», παρατήρησε.

Σε συγκεκριμένα Άρθρα εστίασε τις παρατηρήσεις του το Ποτάμι και ο εκπρόσωπος του, Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Σπ. Δανέλλης. 

«Η αναδρομική χορήγηση των ΜΑΠ και γάλακτος σε χρήμα στους εργαζομένους των Ο.Τ.Α. για τα έτη ’12, ’16, είναι ένα απολύτως προβληματικό άρθρο. Επιβαρύνει απρόβλεπτα τους προϋπολογισμούς των δήμων, ενώ καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον ακριβή εντοπισμό των δικαιούχων σε βάθος χρόνου πενταετίας κι βεβαίως θα ανοίξει μία βιομηχανία δικαστικών απαιτήσεων. Θα πρέπει να διασφαλιστεί όμως ότι οι ΟΤΑ από δω και πέρα θα πρέπει να καταβάλουν το επίδομα εγκαίρως στους πραγματικούς δικαιούχους σε είδος και όχι σε χρήμα, γιατί αυτή η φάμπρικα μετατροπής σε χρήμα είναι πολύ παλιά, κόστιζε, έφευγε από το σκοπό του, που είχε να εξυπηρετήσει και βεβαίως δημιουργούσε αδικίες.» ανέφερε.

«Αποσπασματική νομοθέτηση» χαρακτήρισε  αναφερόμενος στις ρυθμίσεις θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργαζομένων ο Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Σαρίδης.  

Ο κ. Σαρίδης αναρωτήθηκε, γιατί τα ΜΑΠ δεν χορηγούνται σε όλους τους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, σε σημείο της ομιλίας του.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, κ. Μανώλης Συντυχάκης  ανακοινώνοντας πως, το νομοσχέδιο δεν θα ψηφισθεί στην αρχή του, αλλά αντίθετα, το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών και ναι σε άρθρα του.

Στο σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί σημαντικός αριθμός τροπολογιών, με πιο πρόσφατα κατατεθείσα, τροπολογία με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό, να προσθέτει, αν παραστεί ανάγκη, ατομικά στοιχεία, στα δελτία ταυτότητας. Στην αιτιολογική έκθεση διασαφηνίζεται ότι το γενικό πλαίσιο για τα ατομικά στοιχεία δελτίου ταυτότητας δεν χρειάζεται συμπλήρωση ή τροποποίηση. Όμως οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι πρόνοιες που πρέπει να λαμβάνει ένα σύγχρονο κράτος για την προστασία και την εξυπηρέτηση των πολιτών και οι απαιτήσεις της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ελεύθερης διακίνησης πολιτών επιβάλλουν στη διοίκηση να διαθέτει νομοθετική ευλυγισία, αντί να προστρέχει κάθε φορά στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Έτσι με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχεται εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό να προσθέτει, αν παραστεί ανάγκη, ατομικά στοιχεία μαζί με αυτά που περιλαμβάνονται στο νόμο 1599/1986. Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας.