Το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε τους Γ. Μπουτάρη και Α. Κουράκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

0
377
Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Την απαλλαγή του δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του πρώην αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουράκη για την υπόθεση των παράλληλων κτηματογραφήσεων στους τέως δήμους Εγνατίας και Αρέθουσας, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Με βούλευμα το οποίο δημοσιεύτηκε, οι Γιάννης Μπουτάρης και Ανδρέας Κουράκης απαλλάσσονται από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο τούς είχε αποδοθεί. Το ίδιο αποφασίστηκε για τέσσερις ανώτερους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των διευθύνσεων Πολεοδομίας, Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών, όπως επίσης Δόμησης & Πολεοδομικών Εφαρμογών που περιλαμβάνονταν στην ίδια δικογραφία.

Στον πυρήνα της η υπόθεση συνδέεται με τις αναθέσεις επέκτασης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), με παράλληλες κτηματογραφήσεις στους τέως δήμους Εγνατίας και Αρέθουσας (σημερινός δήμος Βόλβης), για την οποία η χώρα μας παραπέμφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενεπλάκη καθώς με τον «Καλλικράτη», η Διεύθυνση Πολεοδομίας (του κεντρικού δήμου) κλήθηκε να συνδράμει τους ΟΤΑ που δεν διέθεταν οργανωμένες πολεοδομικές υπηρεσίες.

Τα έξι εμπλεκόμενα πρόσωπα κατηγορούνταν ότι παρέλειψαν να προβούν σε ενέργειες ανακλητικές των διοικητικών πράξεων των στελεχών της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό της συμβατικής αμοιβής των μελετών και σε εκκαθάριση του τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου των συμβάσεων που αφορούσαν το δήμο Βόλβης.

Όπως αποφάνθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο, η διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης δεν ήταν στην πραγματικότητα διευθύνουσα υπηρεσία των επίμαχων συμβάσεων των τέως δήμων Εγνατίας και Αρέθουσας, στους οποίους παρείχε απλώς εκ του νόμου διοικητική υποστήριξη στον μετέπειτα (καλλικρατικό) δήμο Βόλβης, δεδομένου ότι δεν διέθετε δική του υπηρεσία Πολεοδομίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες απάλλαξε τους κατηγορούμενους για την πράξη της παράβασης καθήκοντος. Να σημειωθεί δε, ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν απαλλαγεί για την ίδια υπόθεση με προγενέστερο βούλευμα (μαζί με άλλα 40 πρόσωπα), κατά του οποίου όμως είχε ασκήσει αναίρεση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (στο σκέλος του δημάρχου, του αντιδημάρχου και των τεσσάρων υπαλλήλων), με συνέπεια το Συμβούλιο Εφετών να εξετάσει εκ νέου την περίπτωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ