Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην Guardian: Έχω κάνει μεγάλα λάθη – Ίσως έλθει η στιγμή να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες

0
332
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας

«Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση»  τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Ο πρωθυπουργός απαντά στις στις καταγγελίες του Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέροντας πως το μεγαλύτερο λάθος της πρωθυπουργίας του ήταν «η επιλογή ανθρώπων για θέσεις-κλειδιά» και κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι προσπαθεί να προωθήσει ένα δικό του αφήγημα για το 2015. «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο», λέει ο κ. Τσίπρας. «Ίσως θα έλθει η στιγμή να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες».

«Έχω κάνει λάθη […] μεγάλα λάθη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας μάλιστα αιχμηρά πως το περίφημο «σχέδιο Β» του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν «τόσο ασαφές που δεν άξιζε καν να μιλήσουμε για αυτό». «Ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε μεν πως ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε συγκρουσιακή στρατηγική, όμως ουδέποτε αναλογίστηκε έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού […] σε άλλο γαλαξία», διερωτήθηκε ειρωνικά ο πρωθυπουργός, ενώ προσέθεσε ότι τυχόν Grexit απλώς θα επιβράβευε όσους ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, κατά τα οποία η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται επίσης πως όταν πρωτοεξελέγη δεν είχε ιδέα του «πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» της διακυβέρνησης.

«Νομίζω πως τώρα έχω πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που είχα αρχικά», προσθέτει.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πάντως ότι η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει «τα χειρότερα» της κρίσης και πλέον, «σιγά-σιγά», βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει.