Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Αμερικανός αναπλ. βοηθός ΥΠΕΞ Χόιτ Μπράιαν Γι

0
273

Την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας υπογράμμισαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Χόιτ Μπράιαν Γι (Hoyt Brian Yee), σε συνάντηση που είχαν στην έδρα της Περιφέρειας, παρουσία της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ρεμπέκα Φονγκ (Rebecca Fong).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ το 2018, κάτι που, όπως τόνισαν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Γι, αναμένεται να ενισχύσει την πολύ καλή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε εκτενή αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η αγροτική οικονομία, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι νέες τεχνολογίες.

Επίσης συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία και το γεωστρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την κοινή τους πεποίθηση για την ανάγκη ενδυνάμωσης των διπλωματικών προσπαθειών για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.