Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η αναπαλαίωση του ιστορικού δημαρχείου της Άρτας

0
321

Στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ εντάχθηκε η αναπαλαίωση και αξιοποίηση του ιστορικού δημαρχείου ‘Αρτας.

Η αξιοποίηση του ιστορικού και διατηρητέου κτιρίου αποτελούσε όραμα της δημοτικής αρχής, το οποίο πλέον μπαίνει σε φάση υλοποίησης – και με την ολοκλήρωση των εργασιών θα παραδοθεί στους συμπολίτες και στην αρτινή κοινωνία ένα κτίριο με πολύ μεγάλη ιστορία. Ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, σε δηλώσεις του παρουσία πρώην προέδρων δημοτικών συμβουλίων που θήτευσαν στο χώρο του ιστορικού δημαρχείου και προέδρων πολιτιστικών συλλόγων της ‘Αρτας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα κτίριο «σημείο αναφοράς για την περιοχή», που έχει συνδεθεί με την νεότερη ιστορία της ‘Αρτας, καθώς στέγαζε υπηρεσίες του δήμου και φιλοξένησε 7 δημάρχους από το 1960 έως το 2002.

Ο κ. Τσιρογιάννης επισήμανε πως «η αξιοποίησή του έχει σαν στόχο να δοθεί στην κοινωνία ένα διατηρητέο ιστορικό κτίριο, δείγμα πολιτισμού της ‘Αρτας, καθώς θα αξιοποιηθεί ως πολυχώρος για πολιτιστικές και τουριστικές χρήσεις, ενώ βάσει της διαθήκης του ευεργέτη Αλεξάνδρου Ζάρα, θα δημιουργηθεί και γραφείο δημάρχου».

Το ιστορικό δημαρχείο Άρτας, αποτελεί ένα νεοκλασικό κτίσμα του 19ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε αρχοντικό-οικία της εύπορης αρτινής οικογένειας Ζάρα στο κέντρο της ‘Αρτας. Στο ισόγειό του λειτουργούσε το εμπορικό κατάστημα της οικογένειας. Ο Αλέξανδρος Ζάρας ανακηρύχθηκε «μέγας ευεργέτης της ‘Αρτας» με την αριθμ 37/1957 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς, όχι μόνο παρέδωσε τμήμα της οικίας του προκειμένου αυτή να γίνει δημαρχιακό μέγαρο, αλλά κυρίως γιατί παρέδωσε οικόπεδο και χρηματοδότησε την κατασκευή του γενικού νοσοκομείου ‘Αρτας στο κέντρο της πόλης.

Στη διαθήκη του παρέδωσε τμήμα του ακινήτου στον δήμο Αρταίων, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικώς για Δημαρχείο.

Όταν το 2002 κατασκευάστηκε το νέο Δημαρχείο, στην Περιφερειακή Οδό, το ιστορικό κτήριο εγκαταλείφθηκε. Πλέον, η δημοτική αρχή επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίησή του και την παράδοσή του και πάλι στην κοινωνία.

Το ιστορικό δημαρχείο ‘Αρτας, το οποίο πλέον βρίσκεται στην πλήρη κυριότητα του δήμου μετά και την απόκτηση τμήματος του ισογείου και του υπογείου με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο», έχει ανακηρυχθεί με υπουργική απόφαση του Ιουνίου του 1988, ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία .

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την αρτινής καταγωγής ειδική γραμματέα Τομεακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα, για την καθοριστική συμβολή της στην προσπάθεια αυτή.