ΚΕΔΕ: «Η ανακύκλωση των σκουπιδιών είναι ένα ζήτημα με εθνικές διαστάσεις»

0
337

Το ζήτημα της δημιουργίας ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείριση αποβλήτων από τους δήμους και τις προτάσεις της Κυβέρνησης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Αν.υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ.Φάμελλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για δημιουργία των ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Όπως τόνισε με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθούν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ένα ζήτημα με «εθνικές διαστάσεις».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο ώριμη από ποτέ και πρόθυμη να συμβάλλει και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στη χώρα, ωστόσο επισήμανε πως απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων είναι η ενίσχυση των Δήμων με επιπλέον πόρους αλλά και προσωπικό.

«Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο σε γενικές γραμμές δημιουργεί μία βελτιωτική στάση είναι θετικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη να έχουν οι Δήμοι την ευθύνη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, επισημαίνοντας πως ο «σφιχτός εναγκαλισμός της κεντρικής εξουσίας με τους Δήμους και σε αυτό το ζήτημα, έχει στερήσει από τη χώρα ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις».

«Υπάρχει ανάγκη να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες και όχι να αναπαράγονται γενικευμένες πρακτικές αγνοώντας τις γεωγραφικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα τόνισε τη σημασία επικαιροποίησης εφικτών στόχων και προβλέψεων με χρονικό και χωρικό προσδιορισμό της ευθύνης του κάθε φορέα, υπογραμμίζοντας πως η εξαγγελία φιλόδοξων σχεδίων εγκυμονεί τον κίνδυνο να μείνουμε πάλι σε εξαγγελίες επί χάρτου, που δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι η δακτυλοδεικτούμενη της Ευρώπης στον τομέα αυτό, απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδοτήσεων των χώρων διαλογής αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο ζήτημα, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να εφαρμοστούν στα σχολεία.

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’βαθμού να βάλει υψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της ανακύκλωσης και επισήμανε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προορίζονται για τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), προωθούν την κυκλική οικονομία, την ανάκτηση χρήσιμων πόρων και την ορθή διαχείριση αυτών των αποβλήτων.

Όπως ανάφερε ο κ. Φάμελλος, αν μετά το 2020 ως χώρα δεν ανακτούμε και ανακυκλώνουμε το 50% των απορριμμάτων, θα επιβάλλονται πρόστιμα από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό σήμερα οι δήμοι ανακυκλώνουν μόλις το 6% των παραγόμενων απορριμμάτων τους. “Αυτό πρέπει τουλάχιστον να τετραπλασιαστεί “, τόνισε.

Ο κ. Φάμελλος έθεσε το θέμα του τέλους ταφής, το οποίο επισήμανε ότι αν και είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του, σήμερα έχει ανασταλεί. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη δυο μεγάλες δημόσιες προκηρύξεις η μια 25 εκατ. ευρώ για ελαφριές υποδομές ( πράσινα σημεία, κάδους κ.α.) και 310 εκατ. ευρώ για βαριές ( εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων κ.α ).

Επίσης, ανάφερε ότι από τα ΠΕΠ για την πρώτη κατηγορία θα υπάρξουν άλλα 94 εκατ. ευρώ και 238 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη.Παράλληλα θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ για επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Ανακύκλωσης, ειδική χρηματοδότηση για τα νησιά πέραν των Περιφερειακών Σχεδιασμών και επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ για τις μονάδες στην Αττική ( Γραμματικό κ.α ).