Γ. Κύρτσος: Να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για παροχή βοήθειας στον Δήμο Σιθωνία

0
289

Την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν, χθες, στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής ζητεί, με γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

Ο κ. Κύρτσος, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν, είχε επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή, επισημαίνει στην ερώτησή του τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία αλλά και το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητεί την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης.

Το Ταμείο δημιουργήθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002 και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί σε 73 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών, ενώ μέχρι σήμερα έχει παρασχεθεί βοήθεια πάνω από 3,8 δισ. ευρώ σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Κύρτσος κάλεσε την ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην καταγραφή των καταστροφών και την υποβολή της σχετικής αίτησης στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, επισημαίνοντας πως «αν κινηθούμε άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά για την αποκατάσταση της πλημμυροπαθούς περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ