Την ένταξη του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO προωθεί η Περιφέρεια

0
306

Τον φάκελο για την ένταξη του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO ετοιμάζει με προσοχή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ]«υπογράψαμε τη σύμβαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάρτισής του και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας, να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τα περιβαλλοντικά προτερήματα της Στερεάς Ελλάδας.

Δεν αρκεί να τα γνωρίζουμε μόνο εδώ, στην Ελλάδα. Θέλει δουλειά για να τα γνωρίσουν όλοι, να προβληθούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.»

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού,  ιδρύθηκε το 1938 με σκοπό την προστασία του σπάνιας ομορφιάς περιβάλλοντός του, με τη θεσμοθέτηση καταρχήν του πυρήνα του, ως περιοχή προστασίας, όπως αυτός ορίζεται από τα Βασιλικά Διατάγματα του 1938 και 1939 (ΦΕΚ 286/Α και ΦΕΚ 1/Α, αντίστοιχα). Είναι τοποθετημένος στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, ανάμεσα στους Δελφούς, την Αράχωβα και την Αγόριανη. Στον χώρο του Δρυμού υπάρχουν εντυπωσιακές καταβόθρες, σπήλαια, βραχώδεις κορυφές και δασώδεις πλαγιές, με πυκνή βλάστηση και με κύριο δέντρο το έλατο, αλλά και κέδρους (αρκεύθους), μαυροπεύκα, αγριοκορομηλιές. Επίσης υπάρχουν σπάνια ενδημικά φυτά που την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού κατακλύζουν το βουνό σε μεγάλα υψόμετρα. Το βουνό επίσης φιλοξενεί πολλά είδη άγριων ζώων όπως λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουρους, αετούς, γύπες, γεράκια, αγριογούρουνα, φίδια και πολλά άλλα.