Καβάλα: Κινητοποίηση κατά της νέας εγκατάστασης διοδίων επί της Εγνατίας Οδού

0
365

Νέα κινητοποίηση, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, προγραμματίζουν οι τοπικές αρχές, οι φορείς και οι πολίτες της Καβάλας, αντιδρώντας έντονα στην εγκατάσταση ενός ακόμα σταθμού διοδίων στην Εγνατία Οδό. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί για μισή ώρα στον ανισόπεδο κόμβο του Αγίου Σίλα, στη δυτική είσοδο της πόλης.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου που παραχώρησε η δήμαρχος Καβάλας, η κα Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε πως για όλους τους κατοίκους της περιοχής η υλοποίηση του σχεδίου για την εγκατάσταση νέων διοδίων στην Άσπρη Άμμο αποτελεί «αιτία πολέμου», ενώ κάλεσε την πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς, να ανακαλέσουν άμεσα τις αποφάσεις σχετικά με τη τοποθέτηση διοδίων στο άνω σημείο.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης, του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης, της ΟΕΒΕΚ Γιάννης Παναγιωτίδης, ο Ανέστης Τσουρουκίδης εκ μέρους των Ιδιοκτητών Φορτηγών Καβάλας, του Σωματείου Ταξί κ. Μωραΐτης, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σίσσυ Ρακιτζή, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και η εκπρόσωπος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ κ. Αποστολίδου.

Η κ. Τσανάκα υπογράμμισε ότι η τοποθέτηση των διοδίων είναι άδικη, καθώς θα αποτελέσει ένα σοβαρό αντικίνητρο για τον τόπο και την τοπική οικονομία, που ήδη πλήττεται σε όλους τους τομείς, ενώ η παρατεταμένη κρίση έχει επηρεάσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Η τοποθέτηση των διοδίων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή, μεταποιητικό και τουριστικό τομέα της περιοχής, λόγω αύξησης του κόστους τους, πρόσθεσε, τονίζοντας ακόμη ότι ο δήμος Καβάλας βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού και στηρίζει την προσπάθεια τους να μην προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις των νέων σταθμών διοδίων.

Η δήμαρχος επισήμανε ότι το τμήμα της Εγνατία Οδού που διέρχεται πάνω από την Καβάλα «αποτελεί μέρος της παράκαμψης της πόλης με αποτέλεσμα αν αυξηθούν οι σταθμοί διοδίων οι οδηγοί των μεγάλων φορτηγών, που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, να επιλέγουν την παλιά εθνική οδό -προκειμένου να μην πληρώσουν επιπλέον διόδια- και να διέρχονται μέσα από οικισμούς καταλήγοντας στο κέντρο της πόλης για να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους ανατολικότερα. Αυτό θα επιφέρει ένα πραγματικό κυκλοφοριακό χάος, όπως συνέβαινε πριν δέκα-δεκαπέντε χρόνια» κατέληξε.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος συμπλήρωσε ότι με την εγκατάσταση τόσων σταθμών διοδίων χάνεται το πραγματικό νόημα, ο ρόλος και ο χαρακτήρας της Εγνατίας που είναι να ενώνει κοινωνίες και ανθρώπους κι όχι να τους χωρίζει, που είναι να μικραίνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις κι όχι να τις μεγαλώνει. Ακόμη, ζήτησε απ’ όλους τους κατοίκους της Καβάλας να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στη νέα μεγάλη κινητοποίηση το απόγευμα της Τετάρτης.

Υπογράμμισε επίσης ότι η εγκατάσταση του νέου σταθμού διοδίων «αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομική ζωή του τόπου μας, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων σε όλη την κοινωνία, καθώς θ’ αυξήσει το κόστος της οδικής επικοινωνίας της περιοχής μας με την υπόλοιπη Ελλάδα, με επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο αλλά και τον αγροτικό τομέα».

Στην Καβάλα λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ένας σταθμός διοδίων επί της Εγνατίας, στο ύψος της Μουσθένης του δήμου Παγγαίου και πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατασκευή δεύτερου σε απόσταση 35 χλμ. στο ύψος του Περιγιαλίου/Άσπρης Άμμου του δήμου Καβάλας. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία και σύσσωμοι αρχές και φορείς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παράλογη απόφαση, καθώς είναι αδιανόητο μέσα σε μια τόσο μικρή απόσταση να χωροθετηθούν δυο σταθμοί επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ