Ο Δήμος Αμφίπολης μας ξεναγεί στα μυστικά της ανασκαφής της αρχαίας Αργίλου

0
332

Οι ανασκαφείς της Αργίλου, Δρ Ζήσης Μπόνιας, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων και καθ. Jacques Perrault του πανεπιστημίου του Montreal συμπλήρωσαν ένα τέταρτο του αιώνα αγαστής και παραγωγικής συνεργασίας. Ανασκάπτουν την αρχαία Άργιλο, την παλαιότερη ελληνική αποικία στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα, γνωστή στην αρχαιότητα για την πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα χρυσού και αργύρου της περιοχής.

Η συστηματική ανασκαφή της Αργίλου είναι ένα ελληνοκαναδικό ερευνητικό πρόγραμμα, που άρχισε το 1992 σαν συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Η έρευνα έχει ως στόχο να προσφέρει στοιχεία ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την ανάπτυξη και την οργάνωση των ελληνικών αποικιών στη βορειοδυτική ακτή του Αιγαίου Πελάγους.

Πώς γεννιέται μια πόλη που ιδρύεται σε περιοχή πιθανόν όχι ιδιαιτέρως φιλική εκείνα τα χρόνια και σίγουρα πολύ διαφορετική από την μητρόπολη; Ποιός είναι ο ρυθμός της ανάπτυξής της και ποιοί οι παράγοντες που τον επηρεάζουν; Τι αντίκτυπο έχουν οι εμπορικές δραστηριότητες για την αστική οργάνωση;

Χάρη στη συστηματική ανασκαφή της αρχαίας αυτής πόλης, που ιδρύθηκε τον έβδομο αιώνα π.Χ., η συγκεκριμένη έρευνα έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κατανόηση του φαινομένου της αποικιακής επέκτασης στην βόρεια Ελλάδα και στην πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη μιας απέραντης περιοχής στην αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο, από τον 7ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.

Στο διάστημα των 25 χρόνων ανασκαφής, έρευνας και μελέτης, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Αργίλου έχουν δημοσιεύσει σχεδόν 50 μονογραφίες και άρθρα, έχουν παρουσιάσει εκατό άρθρα και διαλέξεις σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία), και έχουν εκπαιδεύσει πολλούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες από τις πέντε ηπείρους, ενώ συγχρόνως έχουν εποπτεύσει πολλές μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές στην ελληνική αρχαιολογία.

Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και το πανεπιστήμιο του Montreal. Επίσης από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. σε ό,τι αφορά την συντήρηση του Αρχοντικού στην ακρόπολη της Αργίλου.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων έρευνας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά οργανώθηκε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ελληνοκαναδικού προγράμματος και τέθηκαν στην επιστημονική κοινότητα προς συζήτηση θέματα όπως κατοικία και περιβάλλον, παραγωγή και εμπορία προϊόντων, γραπτές πηγές και ιστορία σε σχέση με την οργάνωση και την ανάπτυξη της πόλης και της κατοικίας στην Άργιλο.

Στον εορτασμό για τα 25 χρόνια του προγράμματος συμμετέχει και ο Δήμος Αμφίπολης και τιμά την επέτειο αφιερώνοντας το φεστιβάλ του 2017 στην ανασκαφή της Αργίλου. Για τον σκοπό αυτόν οργανώνει παρουσίαση της ανασκαφής το βράδυ της 14ης Ιουλίου, πριν από την παράσταση της τραγωδίας «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ».