Σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζει το Καστελλόριζο – Τι απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας

0
335

Σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί του Καστελλόριζου, καθώς τα αποθέματα νερού κινδυνεύουν άμεσα να εξαντληθούν, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real Fm 97,8 ο εκτελών χρέη δημάρχου Μεγίστης, Δημήτρης Αχλαδιώτης.

«Εχει χαλάσει η αφαλάτωσή μας εδώ και 20 ημέρες και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνήθως μας ρωτά τι υδροφόρες θα χρειαστούμε για κάθε μήνα του καλοκαιριού. Τον προηγούμενο μήνα μας στείλαν 5 υδροφόρες δηλαδή περίπου 10 χιλιάδες κυβικά και αυτόν τον μήνα μας έχουν βάλει μόνο 4 χιλιάδες κυβικά», τόνισε χαρακτηριστικά. «Εχουμε ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό, αφού στα καφενεία γινόταν ένας πανικός, περνούσαμε και μας βρίζαν. Κινδυνεύουμε σε 2 ημέρες να μείνουμε χωρίς νερό». Μάλιστα, το πρόβλημα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία του νησιού, και κυρίως στον τουρισμό. «Χθες είχαμε το καταμαράν εδώ. Ήλθαν 50 άτομα και φύγαν 200, γιατί τέσσερις ημέρες ήταν χωρίς νερό», εξήγησε ο κ. Αχλαδιώτης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Δωδεκανήσων, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, αποκάλυψε ότι εκτός από το Καστελλόριζο μία υδροφόρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες ακόμη τριών άνυδρων νησιών, της Αμοργού, των Λειψών και του Αγαθονησίου.

Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα λυθεί οριστικά το θέμα της αφαλάτωσης στο Καστελλόριζο και εκτίμησε ότι έως τη Δευτέρα στο νησί θα βρίσκεται υδροφόρα με 2 χιλιάδες κυβικά νερό.

«Δυστυχώς το πρόβλημα με την αφαλάτωση στο Καστελλόριζο είναι σαν το γιοφύρι της Άρτας. Το κακό είναι ότι πολλές φορές, ενώ βγαίνουν τα χρήματα για την αποκατάσταση το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να κάνει και 3 μήνες για την αποδοχή με αποτέλεσμα η αφαλάτωση να μείνει για πάρα πολύ καιρό χωρίς να φτιαχτεί. Έχοντας αναγνώσει αυτή την αδυναμία έχουμε ήδη προκηρύξει διαγωνισμό, αντίστοιχο με αυτόν που έγινε στην Πάτμο και έχει λύσει το πρόβλημα, όπου θα έχει μία εταιρεία που θα συντηρεί την υφιστάμενη αφαλάτωση, θα φέρει ακόμα μία και θα λειτουργεί την αφαλάτωση», τόνισε ο κ. Σαντορινιός.

Και σημείωσε: «Δύο χιλιάδες κυβικά δόθηκαν στο Καστελλόριζο πριν από 2 ημέρες. Ταυτόχρονα όμως επειδή, δυστυχώς ακόμα πηγαίνουμε με υδροφόρες, έχουμε και άλλα νησιά που αυτή τη στιγμή έχουν στερέψει. Είναι οι Λειψοί, είναι το Αγαθονήσι, είναι η Αμοργός που πρέπει να πάμε τώρα. Αυτή τη στιγμή. Ηδη αυτή τη στιγμή η υδροφόρα νομίζω ότι έχει φύγει, νομίζω χθες το βράδυ, από τη Ρόδο και πηγαίνει προς Αμοργό-Θηρασιά. Θα πάρει νερό θα πάει στους Λειψούς και αμέσως μετά θα πάρει νερό και θα πάει στο Καστελλόριζο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Κυριακή, το πολύ τη Δευτέρα θα εφοδιαστεί το Καστελλόριζο με ακόμη 2000 κυβικά νερό. Δεν σταματάμε να στέλνουμε νερό στο Καστελλόριζο, δεν το έχουμε κάνει ποτέ και δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα».