Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

0
300

Σε κινήσεις που αυξάνουν την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ επιδίδεται η Τουρκία, την ώρα που συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες γεώτρησης ανοικτά της Κύπρου.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ στην περιοχή εστάλη αρχικώς η φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) και στην πορεία προστέθηκαν τα άλλα δύο πλοία, με σκοπό να παρακολουθεί τις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου, West Capella. Την ίδια ώρα το γνωστό τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros Ηayreddin Pasa  προσεγγίζει τον Κόλπο της Mόρφου.

Οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησαν άλλωστε πως σκόπευαν να προχωρήσουν σε αντίποινα για τις μονομερείς κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης το γεωτρύπανο West Capella αγκυροβόλησε στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας ENI – TOTAL έφτασε 2 ώρες νωρίτερα από ο,τι είχε προγραμματιστεί. Σε πρώτη φάση και για περίοδο περίπου 7 ημερών, η πλωτή εξέδρα «West Capella», θα διενεργήσει δοκιμές και ακολούθως θα προχωρήσει στο γεωτρητικό της πρόγραμμα.

 

Η ‘Αγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας. Στο μεταξύ η Τουρκία εξέδωσε και νέα NAVTEX (700/17), με την οποία ανακοίνωσε άσκηση με πυρά και για τις 17 Ιουλίου, λίγο νοτιότερα, επεκτείνοντας τη ζώνη των ασκήσεων στο μεγαλύτερο πλάτος των οικοπέδων 5, 6 και 7, καθώς και του οικοπέδου 1.