Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στην Κοζάνη

0
220

Το όραμά του για τη «δίκαιη ανάπτυξη» και το νέο «Εθνικό Σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση» παρουσίασε στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Ειδικό Τιμολόγιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Δ. Μακεδονίας, που θα ισχύσει από το 2018 καθώς και άλλα μέτρα που εξήγγειλε για την περιοχή, όπως η σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου.

Αναφερόμενους στους βασικούς στόχους της δίκαιης ανάπτυξης, επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο.Ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Οι παράμετροι ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος είναι: Η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Η απασχόληση, όπου ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία. Η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός. Μια ανάπτυξη σε κοινό βηματισμό με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές και στην κατεύθυνση αυτή, η περιβαλλοντική αειφορία θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των επιδιώξεων και του σχεδιασμού μας.»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η σταδιακή μετάβαση από την εποχή το λιγνίτη σε ποιο “καθαρές” μορφές ενέργειας αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα, αλλά και επιλογή της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ, που επισημαίνονται και στην μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την “Κλαδική Επιχειρηματικότητα”, ενώ παράλληλα, υπάρχουν προοπτικές για παραγωγική δραστηριότητα που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και τις τεχνολογίες αποθήκευσης του CO2.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ρυθμιστεί νομοθετικά η επαναπόδοση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία, είναι σημαντικές στη Δυτική Μακεδονία και δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί. Όπως είπε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των νέων αγροτών και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο, και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος 359 νέοι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι.

Επίσης ανέφερε πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος παρέχει εργαλεία ενίσχυσης της συνεργασίας των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του κλάδου της γούνας στην Καστοριά, από την εκτροφή ως την εμπορία.

Στον τουρισμό ανοίγονται σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές, τόνισε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε: “Παρόλο που η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που δεν έχει θάλασσα, μπορεί να αναπτύξει το δικό της ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό, συμβάλλοντας και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο σύνολο της χώρας.

Μια βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της περιοχής σε υποδομές, είπε ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου και στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση της ΒΙΠΕ.

Μίλησε για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του βόρειου άξονα Ε65, την ενίσχυση των αερολιμενικών υποδομών της Καστοριάς και τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου, ενός «λιμανιού ξηράς», που αξιοποιώντας την γεωγραφική θέση της περιφέρειας θα εξυπηρετεί τις εμπορικές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Τέλος ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Κοζάνης, αποδίδοντας το στρατόπεδο Μακεδονομάχων Κοζάνης.

Πάντως, πριν την ομιλία του κ. Τσίπρα σημειώθηκε ένταση μεταξύ της αστυνομίας εργαζόμενων στην ΔΕΗ Κοζάνης και άλλων σωματείων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εκθεσιακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας για να διαμαρτυρηθούν.