Συγκροτήθηκε η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ

0
275

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, στην Αθήνα, το 2ο Συνέδριο των Δημοτικών ΜΜΕ, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοτικών ΜΜΕ απ΄όλη τη χώρα. Συγκροτήθηκε η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ με τη συμμετοχή 17 Δημοτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών Σταθμών. Σκοπός της Ένωσης, μεταξύ άλλων, είναι η προστασία και διαφύλαξη των έννομων συμφερόντων των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και οι παρεμβάσεις σε δημόσιες, δημοτικές και κάθε άλλη Αρχή καθώς και σε ιδιώτες για την προστασία της δημοτικής ραδιοφωνίας.

Συγκεκριμένα στην Ένωση συμμετέχουν:

Αθήνα 9.84 (Δήμος Αθηναίων), Κανάλι 1 (Δήμος Πειραιά), Επικοινωνία 94 fm (Δήμος Ν. Ηρακλείου), TV 100 και FM100 (Δήμος Θεσσαλονίκης), Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 9.15 (Δήμος Τρίπολης), Sferikos 99,3 fm (Δήμος Αλεξανδρούπολης), Attica TV (Δήμος Ασπροπύργου), Δημοτικό Ραδιοφωνο Ιωαννίνων 98,7 (Δήμος Ιωαννίνων), Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95,3fm (Δήμος Κατερίνης), Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης 89,9 fm (Δήμος Ξάνθης), Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Ορεστιάδας (Δήμος Ορεστιάδας), Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας 87,9 fm (Δήμος Πρέβεζας), Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση (Δήμος Σύρου), Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου 90,8 fm (Δήμος Πολυγύρου), Ηλία 91,1 (Δήμος Αμαλιάδας), Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας 93.6 fm (Δήμος Λάρισας), Δημοτική Ραδιοφωνία Λευκάδας 96,7 fm (Δήμος Λευκάδας).

Η 5μελής Επιτροπή Διοίκησης της Ένωσης που εκλέχτηκε από το συνέδριο, συγκροτήθηκε σε σώμα:

Πρόεδρος, Μιχάλης Κυριακίδης (Αθήνα 9.84, Αθήνα)

Αντιπρόεδρος, Τρειαντάφυλλος Σωτηρόπουλος (Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης)

Γραμματέας, Αθανάσιος – Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης (ΔΕΠΘΕ Θεσσαλονίκη)

Ταμίας, Κωνσταντίνος Λαούσογλου (Δημοτικό Ραδιοφωνο Ιωαννίνων 98,7)

Μέλος, Στέλιος Μπρατσόλης (Κανάλι1, Πειραιάς)

Αναπληρωτές: Μαίρη Αρώνη (Επικοινωνία fm, Ν. Ηράκλειο), Πέτρος Φρέρης (Αιγειο Ραδιοτηλεόραση, Σύρος)

Οι ανωτέρω αποφάσεις αναμένεται να εγκριθούν από τα ΔΣ των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών.

Χαιρετισμός Γ. Πατούλη:

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συζήτησης για τους όρους που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των δημοτικών ραδιοφώνων προκειμένου να είναι αφενός βιώσιμα και αφετέρου χρήσιμα για τους πολίτες, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο συνέδριο των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ έτοιμη να συμβάλει στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ

Στο χαιρετισμό που απεύθυνε εστίασε στη σημασία της δυνατότητας πρόσβασης του πολίτη στην αντικειμενική και χρήσιμη για την καθημερινότητα του ενημέρωση και χαρακτήρισε τα δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «μία αξιόλογη και σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους δημότες μας».

«Τα δημοτικά ΜΜΕ, παρά την πολεμική που έχουν δεχθεί από τη νομοθετική εξουσία, έχουν καταφέρει να αποτελέσουν ζωντανά κύτταρα έγκυρης, αδιάβλητης και πολυφωνικής ενημέρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πατούλης εξέφρασε τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’Βαθμού να συμβάλλει στην προσπάθεια ενίσχυσης και βελτίωσης των όρων λειτουργίας τους και διατύπωσε την πεποίθηση πως «πρέπει να διατηρηθούν όλα τα υφιστάμενα ραδιόφωνα και ταυτόχρονα να εξετάσουμε πως θα μπορέσουμε να πυκνώσουμε τις συχνότητες, μέσω δημοτικών συμπράξεων και διαδημοτικών συνεργασιών».

«Η ορθή λειτουργία των δημοτικών ραδιοφώνων δεν είναι πολυτέλεια. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για σημαντικά κοινωνικά θέματα αλλά και στη διεύρυνση των παιδευτικών τους γνώσεων» σημείωσε και υπογράμμισε πως «η συγχρονισμένη και συντονισμένη συνεργασία προς αυτή τη κατεύθυνση μπορεί να ωφελήσει πρωτίστως τους δημότες μας και δευτερεύοντος την Αυτοδιοίκηση».

Στα 30 χρόνια λειτουργίας μέσων, όπως του Αθήνα 9:84 και του Καναλιού 1 του Πειραιά, οι κάτοικοι της Αττικής ενημερώθηκαν με πλουραλιστικό τρόπο , τόσο για τοπικά θέματα, όσο και για μείζονα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και κάλεσε τη νομοθετική εξουσία να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου:

– Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η 30χρονη εμπειρία των δημοτών ΜΜΕ

– Να υπάρχουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να θωρακιστεί και να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους

– Να διαμορφωθεί ενιαίο πλαίσιο χρηματοδότησης

– Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα «διαδημοτικοποίησης» των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ

– Να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας.

– Να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ.

Θέμα Αδειοδότησης των Δημοτικών Ραδιοφώνων

«Τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα πρέπει να εξαιρεθούν από τη διαδικασία του διαγωνισμού αδειοδότησης» είναι το μήνυμα 2ου Συνεδρίου των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.

Στο ψήφισμα του Συνεδρίου καλούνται η Κυβέρνηση και τα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου να εξαιρεθούν οι δημοτικοί Ραδιοφωνικοί σταθμοί από την όποια διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών ψηφιακής εκπομπής κατά την υποβολή και ψήφιση αντίστοιχου νόμου που θα ρυθμίζει την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν από το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγία της ΚΕΔΕ δήμαρχοι και φορείς

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Επαμεινώνδας Λαμπρακάκης, μεταφέροντας μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, «οι δημοτικές συχνότητες πρέπει να εξαιρεθούν από τον διαγωνισμό, όπως έγινε και στην περίπτωση της ΕΡΤ». Ανάλογο το μήνυμα και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ζήτησε να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας. Υπέρ της εξαίρεσης των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών από τη διαδικασία διαγωνισμού συχνοτήτων, τάχθηκε στην ομιλία του και ο δήμαρχος Ν. Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος

Την στήριξή τους στο αίτημα αυτό εξέφρασαν και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και η εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, μέλος του ΔΣ Έλενα Ριζεάκου

.Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στο συνέδριο ανακοίνωσε ότι εντός του Ιουλίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, σημειώνοντας ότι στο υπό κατάρτηση νομοσχέδιο δεν εξαιρούνται οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από την διαγωνιστική διαδικασία. Κάλεσε όμως τα δημοτικά ΜΜΕ να υποβάλλουν προτάσεις .

Την ευθύνη της διοργάνωσης του 2ου είχε ο «Αθήνα 9.84», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του, με τη συμβολή του “Επικοινωνία FM” του δήμου Ηρακλείου Αττικής και την αρωγή του «Καναλιού 1» του Πειραιά, που επίσης γιορτάζει τα 30 χρόνια του. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την στήριξη της ΚΕΔΕ.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εππισης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, ο δήμαρχος Ν. Ηρακλείου, ο κ. Πέτρος Μάης από την ΑΕΠΙ και ο Παντελής Πετρίδης από την GEA.

Το ψήφισμα

Οι συμμετέχοντες και εκπροσωπούμενοι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ενημέρωσης:

Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση του Καταστατικού της «Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» και καλούμε τις Διοικήσεις των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ να το εγκρίνουν ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εκπροσώπηση και συμμετοχή στο 2ο Συνέδριο Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, 17 δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Τρίπολης, Ν. Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Σύρου, Πολυγύρου, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Λάρισσας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Ορεστιάδας, Αμαλιάδας και Ασπροπύργου
Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για την εξαίρεση των δημοτικών τηλεοράσεων από τη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών επίγειας τηλεοπτικής ευρυ-εκπομπής που εισήγαγε ο ν4339/2015, ο οποίος επιβεβαιώνει έτσι τον αδιαμφισβήτητο και αυτονόητο δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών τηλεοράσεων. Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα διαφυλάξει αυτόν τον δημόσιο χαρακτήρα κατά την εφαρμογή του ως άνω Νόμου.
Ζητούμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου την ίδια εξαίρεση από την όποια διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών ψηφιακής εκπομπής κατά την υποβολή και ψήφιση αντίστοιχου νόμου που θα ρυθμίζει την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη διαφαινόμενη υιοθέτηση, από πλευράς της Κυβέρνησης, του αιτήματος που είχε διατυπωθεί στο 1ο Συνέδριο Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ (Τρίπολη 2016) αναφορικά με τη νομοθέτηση της δυνατότητας σε όσους Δήμους το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας-τηλεόρασης της οικείας Περιφέρειας, καθιστώντας τες έτσι «διαδημοτικές». Ομοίως εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εισηγηθεί την κατάργηση της αναστολής προσλήψεων που θέσπισε η παρ. 8 του άρθρου 282 του ν3852/2010. Η δυνατότητα πρόσληψης, ιδίως υπαλλήλων συγκεκριμένων τεχνικών ειδικοτήτων ανώτερης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των μέσων που εκπροσωπούμε. Καλούμε την Κυβέρνηση και τις παρατάξεις του Εθνικού Κοινοβουλίου να στηρίξουν τις ως άνω ρυθμίσεις και να μην επιτρέψουν την εξίσωσή των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων με εμπορικές επιχειρήσεις (Α.Ε.), γεγονός που θα πλήξει ανεπανόρθωτα το δημόσιο χαρακτήρα τους.
Καλούμε την Κυβέρνηση να υλοποιήσει την εκπεφρασμένη βούλησή της να διασφαλίσει ικανό μερίδιο της λεγόμενης «κρατικής διαφήμισης» προς όφελος των περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των δημοτικών.
Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το καθεστώς που διέπει τη συνεργασία μας με εταιρείες που εκπροσωπούν τους κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και λοιπών συγγενικών δικαιωμάτων. Ζητούμε την άρση της αβεβαιότητας αναφορικά με τον αριθμό των φορέων συλλογικής διαχείρισης των ως άνω δικαιωμάτων και την ενιαία καταβολή από μέρους μας των σχετικών αμοιβών σε έναν κεντρικό φορέα που θα αναλάβει την κατανομή τους στους αντίστοιχους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, απαιτούμε τον καθορισμό ανώτατου ορίου (οροφής) ποσοστιαίας αμοιβής (επί των διαφημιστικών εσόδων μας) ανά κατηγορία δικαιώματος, καθώς και ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης των χρηστών υπέρ των πάσης φύσης οργανισμών συλλογικής διαχείρισης των ως άνω δικαιωμάτων.
Διατρανώνουμε την απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στις αρχές και της αξίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στον πρωτίστως ενημερωτικό χαρακτήρα μας, καθώς και την πρόθεσή μας να λειτουργήσουμε με σεβασμό προς το δημόσιο χρήμα.