Το πρώτο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ελλάδας εγκαινιάστηκε στην Κοζάνη

0
391

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον το πρώτο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της Ελλάδας στην Κοζάνη, το οποίο εγκαινίασαν την Τετάρτη, 5 Ιουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.

Η συνεργασία μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτείας και της αγοράς, έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα, όπως επισήμανε και ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του στα εγκαίνια του ΟΣΔΑ. Χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και για το πορτοφόλι των κατοίκων της περιοχής, το ΟΣΔΑ επεξεργάζεται πλέον το σύνολο των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με μέγιστη δυναμικότητα τους 120.00 τόνους ανά έτος.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του έργου που κατασκεύασε η ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ, κ. Νίκος Περδικάρης, το αντικείμενο του ΟΣΔΑ αποτελεί η παραλαβή Αστικών Στερεών Αποβλήτων από Δήμους μέσω των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Μεταφορά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Ανάκτηση Ανακυκλωσίμων Υλικών, Παραγωγή Εδαφοβελτιωτικού-Compost και Ταφή Υπολείμματος.

Εντός του λιγνιτικού κέντρου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, κατασκευάστηκαν, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, οι εξής υποδομές: μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΕΥΑ), λοιπά βοηθητικά έργα (ζυγιστήρια, πλυντήριο, συνεργείο, κτίριο διοίκησης, πρατήριο, εργαστήριο-χημείο, κλπ), αλλά και ένας νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κοζάνη, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία των ΣΜΑ των Δήμων Εορδαίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Αμυνταίου, Σερβίων / Βελβεντού, Βοΐου, Δεσκάτης, Τσοτυλίου

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Περδικάρη, ο προϋπολογισμός έργου ανήλθε σε 48 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση, η οποία εξασφαλίστηκε εξ ολοκλήρου από δάνεια και ίδιους πόρους της αναδόχου εταιρείας, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, διαμορφώθηκε ως εξής:

ΕΤΕπ 12,72 εκατ. ευρώ, Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας 12,72 εκατ. ευρώ, Ίδια Κεφάλαια 16,96 εκατ. ευρώ και δάνειο από την ΕΤΕ (ΦΠΑ) 5,6 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της μηδενικής επιδότησης της κατασκευής, το δημόσιο αποφάσισε να επιδοτήσει την τοπική αυτοδιοίκηση σε ποσοστό 70% για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έργου, εξασφαλίζοντας ότι η επιβάρυνση για μία τετραμελή οικογένεια στη Δυτική Μακεδονία θα είναι μηδενική σε σχέση με τις μέχρι σήμερα υποχρεώσεις της μέσω των δημοτικών τελών.

Πέραν του 2018, η επιδότηση θα μειωθεί σταδιακά, με τρόπο όμως που το τέλος επεξεργασίας απορριμμάτων (συμπεριλαμβάνοντας και την υγειονομική ταφή υπολείμματος) να παραμείνει μεσοσταθμικά κάτω από 50 ευρώ ανά έτος. Σύμφωνα με τον Ν. Περδικάρη, το ΣΔΙΤ Δ. Μακεδονίας είναι το φθηνότερο από τα έργα ΣΔΙΤ που μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί και για τα οποία έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές

Με το ΟΣΔΑ επιτυγχάνεται ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που προορίζεται για υγειονομική ταφή, σε ποσοστό μικρότερο από 36%. Η εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος από ταφή σε ποσοστό άνω του 80%, η ενίσχυση της ανακύκλωσης εκτιμάται ότι θα φτάνει το 35%, ενώ προβλέπεται η παραγωγή χρήσιμων δευτερογενών προϊόντων, η ελαχιστοποίηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξασφαλίζοντας έτσι θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

Στο έργο απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής πάνω από 150 εργαζόμενοι. Η εύρυθμη 25ετής λειτουργία του συστήματος διασφαλίζεται από τις 120 μόνιμες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην περιοχή. Πρόσθετα οφέλη αναμένονται για την τοπική κοινωνία μέσω παράλληλων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στην φάση της λειτουργίας όπως η εμπορία των ανακυκλωσίμων υλικών, έργα μεταφορικού αντικειμένου, κα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στα εγκαίνια του έργου ο κ. Φάμελλος, «ο ιδιωτικός τομέας και τα ΣΔΙΤ να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, βελτιστοποιώντας το αποτέλεσμα στο περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος για την κοινωνία. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε αύξηση της εργασίας, τροφοδότηση της οικονομίας και προστασία του περιβάλλοντος».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ