Προσπάθεια από τον ΟΗΕ για τη συνέχεια των συζητήσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

0
322

Στο Κραν Μοντανά επέστρεψε ο γενικό γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μια προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση των συζητήσεων στη διάσκεψη για το Κυπριακό.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Έχουμε συμφωνήσει να ακολουθήσουμε μια μεθοδολογία με καθαρές τις εισηγήσεις του γγ» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «εάν όλοι συνεργαστούν, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, προς την κατεύθυνση και μέσα στα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί, μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Εάν δεν υπάρξει συνεργασία, δεν γνωρίζω… Θα διαφανεί τις επόμενες μέρες η πρόοδος, τις επόμενες ώρες μάλλον. Και μιλούμε για πρόοδο απτή, όχι θεωρίες, όχι λόγια».

«Υπάρχει ουσιαστική διαφορά από την εισήγηση του γγ με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε: «Αν ρωτάτε εμένα, τίποτα. Αλλά είναι καλό που έρχεται. Κάναμε μια συζήτηση γύρω από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων, αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει. Τα ερωτήματα αυτά από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά, σωστά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε.  Κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε».

Ως σημαντική χαρακτήρισε την επιστροφή του γγ των ΗΕ και την παρουσία του στη διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χθες ξεκαθάρισε πως η θέση της Τουρκίας είναι η παραμονή των στρατευμάτων κατοχής στο νησί.