Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Νέα Σάντα Ροδόπης – Μήνυση για τις φωτιές στη Μάνη

0
281
(φωτογραφία αρχείου)

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες σε Μάνη και Ροδόπη. Ωστόσο, ο κίνδυνος για νέες φωτιές παραμένει υψηλός, καθώς συνεχίζουν οι είναι ισχυροί.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Σάντα Ροδόπης, συμμετείχαν τέσσερα αεροσκάφη, δύο Πετζετέλ και δύο Καναντέρ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδιναν μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης με 48 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και εννέα εθελοντές, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με συνολικά 24 άτομα, τέσσερα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, με τη συνδρομή ενός γκρέιντερ Πολιτικής Προστασίας δήμου. Ως προς την αιτία της πυρκαγιάς οι πρώτες σκέψεις της πυροσβεστικής είναι ότι αυτή προκλήθηκε από πτώση κεραυνού καθώς στην περιοχή σημειώθηκε ψιλόβροχο και πτώσεις κεραυνών την προηγούμενη της εκδήλωσης ημέρα.

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική στα χωριά Κοκκάλα και Σκουτάρι υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε χθες Τρίτη η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να διαπιστωθεί πώς προκλήθηκαν οι πυρκαγιές στην περιοχή. Παράλληλα, ενημέρωσε ζήτησε άμεση καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες), Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία).