Περιφέρεια Κρήτης: Άνοιξε τις πύλες της η Γιορτή της Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο

0
359

Τις πύλες της άνοιξε το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017 στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, με τη στήριξη και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, τα τελευταία πέντε χρόνια, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων και την προβολή τόσο της κρητικής διατροφής όσο και του πολιτισμού του τόπου μας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο πλαίσιο της «Γιορτής Κρητικής Διατροφής» πραγμα-τοποιείται έκθεση τοπικών προϊόντων, στην οποία συμμετέχουν 45 ντόπιοι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα (ελαιόλαδο, κρασί, τυροκομικά, φυτικά καλλυντικά) όσο και εργαστήρια λαϊκής τέχνης, ενώ οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα, γευσιγνωσίες κλπ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, στο χαιρετισμό της, κατά την τελετή εγκαινίων, επεσήμανε μεταξύ άλλων: « Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, που φέτος δε μπόρεσε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων να βρίσκεται μαζί μας, σας καλωσορίζω στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που συνδιοργανώνουμε με το Δήμο και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, με τη στήριξη και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης.

Η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» αποτελεί πλέον μια διοργάνωση σταθμό σε επίπεδο Ρεθύμνου και Κρήτης αναφορικά στην προβολή των προϊόντων της κρητικής γης σε συνδυασμό με τον κρητικό πολιτισμό και την Κρητική Διατροφή, που τα τελευταία χρόνια έχει εδραιώσει τη θέση της παγκοσμίως ως πρότυπο διατροφικό μοντέλο. Μια διοργάνωση, που συνεχίζει σταθερά για έκτη χρονιά να προβάλλει το νησί μας, τα προϊόντα του και τον πολιτισμό μας, σε όλη την Ελλάδα και να αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας, αλλά και τους συντοπίτες μας, που απολαμβάνουν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με παράλληλες εκδηλώσεις που συνδυάζουν την κρητική γαστρονομία, τη γευσινωσία και την πρωτοποριακή χρήση των τοπικών προϊόντων.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η συμμετοχή των παραγωγών στην έκθεση τοπικών προϊόντων είναι μεγαλύτερη από την περσινή, γεγονός που αφενός μας ικανοποιεί και αφετέρου καταδεικνύει τη δυναμική της Γιορτής και την ανάγκη της τοπικής παραγωγής να αποκτήσει εξωστρέφεια και να διασυνδεθεί με τον τουρισμό.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής ανοίγει τις πύλες της στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου και μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουλίου τους θιασώτες ενός μοναδικού τρόπου ζωής και ό-λους, όσοι θέλουν να «γευτούν» τα προϊόντα της κρητικής γης και να δοκιμάσουν μια ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση».