Ένα νέο φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος έρχεται φέτος στα Ιωάννινα

0
359

Τα «φτερά του» ανοίγει το φετινό καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, βάζοντας τη δική του «σφραγίδα» στον πολιτιστικό ορίζοντα της χώρας.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, μετά από πολύμηνη προσπάθεια και έχοντας πάντα ως στόχο την αποκέντρωση και τη συνέργεια με καλλιτεχνικούς φορείς που έχουν αφήσει το δικό τους «στίγμα» στον χώρο για πολλές δεκαετίες, εγκαινιάζει φέτος, το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος».

Απώτερος σκοπός είναι κάθε χρόνο το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» να αναπτύσσεται, να διευρύνεται, να συνεισφέρει στο πανελλήνιο και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και να ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Έχοντας λοιπόν μια εξαιρετική συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θεσσαλικό Θέατρο, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και το υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ, θα φιλοξενήσουν τέσσερις μεγάλες φεστιβαλικές παραγωγές.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Αλέκα Βακαλοπούλου και ο Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας αναφέρθηκαν στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και γενικότερα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή.

«Για τη Δημοτική μας Αρχή η επένδυση στον Πολιτισμό ήταν από την αρχή της θητείας μας πρώτη προτεραιότητα. Κι αυτό αποδεικνύεται νομίζω με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο το Πνευματικό Κέντρο όσο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων», τόνισε εισαγωγικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η εξωστρέφεια στον πολιτισμό μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο στους δημότες αλλά ταυτόχρονα να έχει και πολλαπλά οφέλη για την πόλη μας.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων με τις φετινές του συνεργασίες, έχει ως σκοπό να δώσει «σάρκα και οστά» στο όραμα για τη δημιουργία ενός θεσμού, με βάση τα διεθνή πρότυπα, που θα φέρει το όνομα «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος».
Έτσι, ακριβώς δυο δεκαετίες μετά την τελευταία φορά που το πασίγνωστό έργο του Ευριπίδη, παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, η «Μήδεια» επιστρέφει για να καθηλώσει το κοινό και τους επισκέπτες, για δυο μοναδικές παραστάσεις, δίνοντας και πάλι «ζωή» σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία μνημεία της χώρας μας.

«Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, είναι μια συγκλονιστική παράσταση που θα ανέβει τόσο στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, όσο και στην Αρχαία Επίδαυρο. Είμαι σίγουρος ότι συνεργασίες σαν κι αυτή αποτελούν το καλύτερο εφαλτήριο για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος το οποίο ξεκινά φέτος δυναμικά και θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια ακόμα πιο δυνατό», κατέληξε.

Η κα. Βακαλοπούλου, αφού εξήγησε πως η προσπάθεια αυτή, αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ελληνική περιφέρεια στο οποίο το ΔΗΠΕΘΕ συμμετέχει ως φορέας, σημείωσε ότι στόχος του προγράμματος είναι παραστάσεις της Επιδαύρου να «ταξιδεύουν» σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η πρεμιέρα θα γίνει το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 9.30 και είναι μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ και του Θεάτρου Τέχνης. Το έργο σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη, η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και πρωταγωνίστρια είναι η Μαρία Ναυπλιώτου.

Το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» θα συνεχιστεί με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, από το Θεσσαλικό Θέατρο στις 25 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, με τις «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, στις 28 Ιουλίου επίσης στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, με τον Κώστα Καζάκο, που θα λάβει χώρα στο θέατρο της ΕΗΜ στις 29 Ιουλίου.

«Παράλληλα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, η δική μας συμπαραγωγή, η «Μήδεια» θα ταξιδέψει και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας και συγκεκριμένα στην Καβάλα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο Θέατρο Δάσους, στα Αισχύλια στην Ελευσίνα, στο Ηρώδειο και τέλος θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Σας περιμένουμε όλους για 10 ημέρες, να παραδοθούμε στη μαγεία του θεάτρου, στον κόσμο του Αρχαίου Δράματος, που μας αποκαλύπτει πράγματα σημερινά», επισήμανε η κα. Βακαλοπούλου.

Τέλος ο κ. Σουέρεφ υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης να υποδέχεται τέτοιες παραγωγές, χαρακτηρίζοντάς τον σαν ένα χώρο «που μας φέρνει πιο κόντά».

«Πιστεύω ότι η Μήδεια και τα άλλα έργα που θα ανέβουν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης αποτελούν το έναυσμα για να γίνουμε καλύτεροι διότι ο χώρος αυτός μας ενώνει, μας καλεί να σταθούμε ξανά ο ένας δίπλα στον άλλο κι γι’ αυτό είναι ευτύχημα που μπορεί ξανά να είναι στη διάθεση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.