Δήμος Ζωγράφου: 6ο Δημοτικό Σχολείο «Πες τα στον Δήμαρχο. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπόθεση Δημοκρατίας»

0
509

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων του δήμου Ζωγράφου, οι μαθητές του Δ3 και ΣΤ4 του 6ου δημοτικού σχολείου Ζωγράφου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, διοργάνωσαν μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη λειτοουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα παιδιά με το δικό τους τρόπο διακωμώδησαν τα κακώς κείμενα στη διαχείριση της εξουσίας από τους τοπικούς άρχοντες και παρουσίασαν την ιστορία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Επίτιμος προσκεκλημένος τους ήταν ο Μανώλης Γλέζος, που μίλησε για την αξία της συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων. » Ο δήμαρχος δεν πρέπει να αποφασίζει για το κοινό καλό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις των κατοίκων . Ο καθένας από μας έχει «γνώμη» και πρέπει να την εκφράζει και να συμμετέχει στα κοινά, καθώς αυτό είναι η βάση της δημοκρατίας». Στη συνέχεια, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε σε όλες τις απορίες των μαθητών. Όταν τον ρώτησαν πού βρήκε το θάρρος να κατεβάσει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη την περίοδο της γερμανικής κατοχής, εκείνος απάντησε ότι «ένας Απειρανθίτης έχει διδαχθεί να μην φοβάται.»

Η δήμαρχος, Τίνα Καφατσάκη ευχαρίστησε τον Μανώλη Γλέζο, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά για το ξεχωριστό «μάθημα» που μας έδωσαν. Υποσχέθηκε στα παιδιά να συζητήσουν τις ερωτήσεις που της παρέδωσαν γραπτά σε μία πραγματική συνέλευση, ώστε να κατανοήσουν την έννοια της συμμετοχικής διαδικασίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος Βρεφικών – Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Έφη Αλεξανδρή, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων –Υποδομών και Παιδείας Νίκος Κικάκης και η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού Βάσω Στρακαντούνα.