Δήμος Κ. Τζουμέρκων: Απολογισμός του 2017 από το Δήμαρχο Κ. Τζουμέρκων Μ. Γαρνέλη

0
321

Το 2017 υπήρξε μια εξαιρετικά εποικοδομητική χρονιά για τον Δήμο Κ. Τζουμέρκων καθώς εκπονήθηκαν πάσης φύσεως μελέτες, μερικές από τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε. Η πρώτη μελέτη αφορά το δρόμο Βουργαρέλι – Καταρράκτη, η οποία τελειώνει εντός των ημερών και προβλέπεται άμεση δημοπράτηση (προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ). Ακολουθεί η μελέτη του δρόμου Αθαμάνιο – Θεοδώριανα η οποία έχει αποπερατωθεί (προϋπολογισμού 8,850,000 ευρώ). Ακόμη θα πρέπει να αναφέρουμε και άλλη μια μελέτη του δρόμου Αθαμάνιο – Σκαλούλα που έχει αποπερατωθεί και με την οποία όλος ο δρόμος από Αθαμάνιο έως Παλαιοκάτουνο γίνεται άσφαλτος.

Επιπλέον έχει δοθεί για δημοπράτηση η προμελέτη του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων που βρίσκεται στο λιβάδι θεοδωριάνων η οποία περιλαμβάνει δύο πίστες χιονοδρομίας, πεδίο εξασκήσεως ιππασίας, τοξοβολία, αναρρίχηση, paintball μαζί με αγορά κατάλληλου εξοπλισμού για την διεξαγωγή διάφορων ορεινών δραστηριοτήτων (ορειβασία, ποδηλασία, σκι) καθώς και δημιουργία πολυτελούς σαλέ με σχετικό  παρατηρητήριο του περιβάλλοντος χώρου (προϋπολογισμού 3,000,000 ευρώ). Με το συγκεκριμένο έργο είναι προφανές ότι θα δοθεί μια τεράστια τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων.

Εξίσου σημαντικές είναι οι δημοπρατήσεις του όλου αντιπλημμυρικού προγράμματος του Δήμου Κ. Τζουμέρκων (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ) και έργων ύδρευσης από Αμπέλια Αθαμανίου ως Χαλαζόδερμα (προϋπολογισμού 1,200,000 ευρώ).

Επίσης τελείωσε προ διμήνου το έργο της ανάπλασης Τ.Κ Κουκουλίων (προϋπολογισμού 867,000 ευρώ) καθώς επίσης και το έργο οδοποιίας Γραβιάς – Γραικικού (προϋπολογισμού 269,000 ευρώ).

Για την δε ανάπλαση του Δημαρχείου Αγνάντων και δημιουργία παιδικής χαράς έχουμε εντάξει το ποσό των 391,000 ευρώ με σχετική μελέτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Δόθηκε επίσης το ποσό των 90.000 ευρώ για κατασκευή έργου τοιχίων αντιστήριξης και συντήρηση- βελτίωση του οδικού δικτύου Ανεμορράχης.

Σημαντικό θεωρούμε το γεγονός της παραχώρησης, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατόπιν υποβολής έγγραφου αιτήματος μας, του κτηρίου ΚΕΓΕ στην Τ.Κ Αγνάντων για το οποίο επίκειται η έναρξη εργασιών για την αποκατάσταση και βελτίωση του. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε εμβαδόν αίθουσα του Δήμου μας και απολύτως χρήσιμη για πάσης φύσεως εκδηλώσεων στις οποίες θα συμμετέχει μεγάλο πλήθος κόσμου.

Έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση, στη Περιφέρεια Ηπείρου, σχετική μελέτη για τον δρόμο Άγναντα – Μακρύκαμπος κι ευελπιστούμε η υποβολή να έχει αίσια τύχη.

Στο πράσινο ταμείο υποβλήθηκε πρόταση κατασκευής οχτώ συνολικά παιδικών χαρών. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κ. Τζουμέρκων συντάχτηκαν συνολικά 85 ώριμες μελέτες. ΟΛΕΣ έχουν ήδη δημοπρατηθεί και η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει εκτελεστεί.

Εκτός των παραπάνω έγιναν μεγάλες επεκτάσεις στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης και επιδιορθώθηκαν εκατοντάδες βλάβες σε αυτούς τους τομείς. Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι αντιμετωπίζονται με απόλυτη επιτυχία οι δυσμενέστατες καταστάσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές καιρικές συνθήκες. Με ενέργειες του Δημάρχου Μ. Γαρνέλη και με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη  ο Δήμος μας κηρύχθηκε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που συμβάλει πολύ στη γρηγορότερη κι ομαλότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ο Δήμος μας έχει άριστες σχέσεις τόσο με τους Δήμους του Ν. Άρτας όσο και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Μακεδονίας, την Αντιπεριφέρεια Άρτας και κυρίως με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη, τον οποίο και δημοσίως ευχαριστούμε θερμά για την πραγματικά πολύτιμη αρωγή του.

Ακόμα θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στα κυβερνητικά κλιμάκια (Υπουργείο Υποδομών, Εσωτερικών & Αγροτικής Ανάπτυξης) αλλά και σε όλους τους καταγόμενους από την περιοχή μας Υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη για την πολύτιμη βοήθεια τους και τη συνεχή έμπρακτη στήριξη τους στα προβλήματα του φτωχού και ορεινού μας Δήμου.

Μόνο μελανό σημείο στην όλη ιστορία είναι η πολύ δύσκολη «συνεργασία» με την Επίτροπο του Ελεγχτικού Συνεδρίου στην Άρτα, η οποία με την αδιανόητη, κατά τη γνώμη μας, συμπεριφορά της, προσπαθεί να δημιουργεί πολύ σοβαρά εμπόδια στην ομαλή κι εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Γεγονός, ίσως πρωτοφανές στην ιστορία των Δήμων, είναι ότι είμεθα αναγκασμένοι να καταφύγουμε στην ποινική δικαιοσύνη, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντα του Δήμου μας από την αυθαίρετη συμπεριφορά της.