Δήμος Σερρών: Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας 16η Διδακτική περίοδος μάθημα 7ο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

0
294

Θέμα: Κοσμάς ο Αιτωλός, τα εικονογραφικά 1779-1961 του Μιχάλη Παντούλα

Ο διακεκριμένος Ηπειρώτης (από τα Ιωάννινα) φιλόλογος, πολιτικός, ερευνητής, συγγραφέας κ.α. Μιχάλης Παντούλας, ύστερα από έρευνα και κόπο πολλών χρόνων κυκλοφόρησε ως εικόνα και λόγο έναν καλαίσθητο τόμο-βιβλίο, με τίτλο: “ Κοσμάς ο Αιτωλός, τα εικονογραφικά (1779-1961), από τον Μαρτυρικό του θανατο μεχρι την Αγιοποίηση του..

Για το σπουδαίο αυτό σύγγραμμα (βιβλίο – εικόνα) θα μιλήσει στο επόμενο μάθημα 22-11-2017, ώρα 7μ.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ο δημιουργός αυτού του έργου Μιχάλης Παντούλας, με μικρή εισαγωγική εισήγηση από τον φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα. Το μάθημα γίνεται υπό την αιγίδα και την ευλογία του μητροπολίτη μας κ.κ. Θεολόγου.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, μεγάλη θρησκευτική και ηθική φυσιογνωμία, του οποίου το θαυμαστό έργο για την προστασία της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ετίμησε και τιμά ο Ελληνικός λαός με ιερά μνημεία (ακόμα και ο Αλή Πασάς έχτισε ναό χριστιανικό προς τιμήν του) και διάσπαρτες σπουδαίες εικονογραφήσεις απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα  και όσο ζούσε και μετά τον άγριο θάνατο-εξόντωση από τον Κούρτ-πασά.

Με σπουδαία μόρφωση θρησκευτική και ελληνική φιλοσοφία και γνώση, ανέλαβε εκούσια την ιερή αποστολή, με διδασκαλία, με σχολεία, με έμπρακτη συμπαράσταση του χειμαζόμενου ελληνισμού και δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο φωτεινούς φάρους της θρησκείας μας και του ελληνισμού στον σκοτεινό 18ο αιώνα (1714-1779), κυρίως στο βορειοελλαδικό χώρο, Ήπειρο και Δυτικά Βαλκάνια.

Προάσπιζε την Ορθοδοξία από την βιαία εξάπλωση του Ισλαμισμού και προσπαθούσε να διαδώσει τα Ελληνικά γράμματα στους υπόδουλους πληθυσμούς και για την διατηρήσει της Ελληνικότητας αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των θρησκευτικών μας δογμάτων που είναι γραμμένα σε απλό και ζωντανό λόγο της εποχής εκείνης.

Το μάθημα θα συνοδευτεί με σπουδαίο οπτικό υλικό το οποίο με πολύ κόπο και μεράκι συγκέντρωσε και άφησε σε αθάνατο σύγγραμμα – μνήμη ο φίλος, συνάδελφος, σπουδαίος πολίτης και κοινωνικά επωφελέστατος Μιχάλης Παντούλας.

Ο Μιχάλης Παντούλας υπηρέτησε με πάθος την Δημόσια εκπαίδευση και από την έδρα του δασκάλου και από τις πρώτες γραμμές του Συνδικαλιστικού κινήματος, ακόμα υπηρέτησε μα ήθος και αξιοπρέπεια τα πολιτικά αξιώματα με τα οποία τον ετίμησε ο λαός της ιδιαιτέρας του πατρίδας (Δήμαρχος, Βουλευτής κ.α.) και ανέπτυσσε και αναπτύσσει συνέχεια μια αξιόλογη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα που ωφελεί την κοινωνία μας και τον καταξιώνει σαν δημιουργικό και ωφέλιμο πολίτη και άνθρωπο.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων)

και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ