Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Α. Τζιτζικώστας «Είμαστε στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών Περιφερειών σε απορρόφηση και υλοποίηση έργων στο νέο ΕΣΠΑ κι εκεί θα μείνουμε»

0
356
Απόστολος Τζιζικώστας,Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

«Είμαστε στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των Περιφερειών σ’ ολόκληρη την Ευρώπη σε απορρόφηση και υλοποίηση έργων στο νέο ΕΣΠΑ κι εκεί θα μείνουμε», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα «Το ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία: Έργα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη».

«Το ΕΣΠΑ είναι ο κρίσιμος κρίκος που διασφαλίζει τη μετάβαση από το παρόν στο μέλλον. Τη μετάβαση από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας στην ανάκαμψη. Κι από την ανάκαμψη, στο μεγάλο στόχο που έχουμε βάλει, την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του είπε ότι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία διαμορφώνουν ένα περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό, παραγωγικό, εξωστρεφές, υγιές και διάφανο, ένα περιβάλλον αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο.

Αναφερόμενος στη σκληρή δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επιτυχή υλοποίηση του ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επικέντρωσε όλες τις δυνάμεις της στους στόχους κι όχι στα προβλήματα, στις απαντήσεις κι όχι στις δικαιολογίες, βάζοντας μπροστά όλα εκείνα που ενώνουν, παραμερίζοντας τις μικροδιαφορές. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στενή συνεργασία με τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με όλους τους φορείς (επιμελητήρια, επιστημονικούς και ερευνητικούς, πανεπιστήμια κτλ.) και την ίδια την κοινωνία, στο πλαίσιο θεσμοθετημένου διαλόγου, με ανοιχτές και οργανωμένες διαβουλεύσεις. «Φτιάξαμε όλοι μαζί, σχέδια και πολιτικές που ξεκινούν από κάτω, από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε εθνικός πρωταθλητής στην απορρόφηση των πόρων του ολοκληρωμένου ΕΣΠΑ 2007-2013, με ποσοστό 114%, καθώς δεν ήταν μόνο η πρώτη Περιφέρεια, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, αλλά πρώτη και σε σύγκριση με την πλειοψηφία των φορέων του Δημοσίου.

«Και σήμερα πάλι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πετύχει την ταχύτερη εκκίνηση στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020:

-Ενεργοποιήσαμε ήδη το 83,7% του συνόλου του Προγράμματος.

-Εκδώσαμε 71 Προσκλήσεις συνολικού ύψους 667 εκατομμυρίων ευρώ.

-Εντάξαμε 183 έργα συνολικού προϋπολογισμού 512,8 εκατομμυρίων ευρώ.

-Συμβασιοποιήσαμε έργα σε ύψος 340,4 εκατομμύρια ευρώ.

-Μέχρι σήμερα η απορρόφηση ξεπερνάει τα 154 εκατομμύρια ευρώ.

Δε μας ενδιαφέρει μονάχα η μάχη για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Δεν δίνουμε μάχες αριθμών. Δίνουμε μάχες για να πάει ο τόπος μας μπροστά. Για να μπορούν οι τοπικές μας επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Για να ανοίξουμε νέες προοπτικές για όλους τους συμπολίτες μας. Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα. Για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι εδώ, να τολμήσουν και να δημιουργήσουν. Για να σταματήσουμε επιτέλους τη μεγάλη εθνική πληγή του braindrain. Αυτά μας ενδιαφέρουν, αυτά προσπαθούμε:

1.Να αλλάξουμε ταχύτητα, να επικεντρωθούμε στην προστιθέμενη αξία αυτών των πόρων.

2.Να μη μιλάμε μόνο για απορρόφηση, αλλά για πραγματική αξιοποίηση αυτών των πόρων.

Και ακριβώς το ίδιο, ισχύει για τις δράσεις και τα έργα που υλοποιούμε. Θέλουμε να είναι χρήσιμα για τον τόπο. Να εκσυγχρονίζουν τις υποδομές μας. Να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Να είναι έργα με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Και βέβαια, να αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, να διευκολύνουν τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και τελικά να κάνουν καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Δίνουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Όχι στην παλιά κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, όχι στην επιχειρηματικότητα που αναζητούσε και ζούσε με επιδόματα, αλλά στη δυναμική επιχειρηματικότητα, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Στην επιχειρηματικότητα η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει το ΕΣΠΑ, για να γίνει καλύτερη, για να γίνει πιο ανταγωνιστική, για να αναπτυχθεί. Για να εντάξει και να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες. Για να συνδεθεί με την έρευνα και να φέρει στην αγορά νέα, καινοτόμα προϊόντα. Για να βρει χρηματοδότηση σε μια εποχή δανεισμού με το σταγονόμετρο. Στην επιχειρηματικότητα που παράγει πλούτο για τον τόπο, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που δημιουργεί νέο εισόδημα και φέρνει έσοδα. Πρέπει ως χώρα να τελειώνουμε επιτέλους με τις ιδεοληψίες και τον παραλογισμό ότι μπορεί να υπάρξει: επιχειρηματικότητα χωρίς λειτουργικές επιχειρήσεις, επενδύσεις χωρίς ενδιαφερόμενους επενδυτές, έσοδα, πλούτος και θέσεις εργασίας χωρίς ιδιωτικό τομέα. Με τα 523 έργα που ολοκληρώσαμε, τα εκατοντάδες ακόμα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε και την ισχυρή πολιτική βούληση που έχουμε, ανοίγουμε δρόμους στην επιχειρηματικότητα, ανοίγουμε δρόμους στις νέες επενδύσεις, στην παραγωγή πλούτου στον τόπο μας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι προκλήσεις τις νέας εποχής είναι τεράστιες. Αληθινή σιγουριά υπάρχει πλέον μόνο στην πρόοδο, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές. Εμείς δεν φοβόμαστε το μέλλον. Δεν διστάζουμε να σηκώνουμε το βάρος και το μέγεθος της ευθύνης που αναλάβαμε. Συνεχίζουμε με όραμα. Συνεχίζουμε και την επόμενη πενταετία. Συνεχίζουμε και θα τα καταφέρουμε να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, φιλική στην επιχειρηματικότητα και πάντα δίπλα στους πολίτες. Θα τα καταφέρουμε η Κεντρική Μακεδονία, να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης ως κεντρικοί ομιλητές, ο Διευθυντής της Μονάδας Ελλάδα-Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Willebrordus Sluijters, ο Υπεύθυνος Προγράμματος της Μονάδας Ελλάδα-Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτης Θάνου και ο Υπεύθυνος Προγράμματος της Μονάδας Ελλάδα-Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κιρμιζίδης