Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Παρουσιάστηκαν τα καλύτερα σχέδια του διαγωνισμού για την ανάπλαση των Λιπασμάτων

0
420

Παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης οι αρχιτεκτονικές ιδέες για την ανάπλαση των 640 στρεμμάτων της πρώην λιμενοβιομηχανικής περιοχής των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα.

Η παρουσίαση και η βράβευση των πέντε καλύτερων σχεδίων, που προέκυψε από τον ανοιχτό διαγωνισμό, πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση, στο παλαιό δημαρχείο Δραπετσώνας

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, με το ποσό των 100.000 ευρώ και αφορά στην ανάπλαση ολόκληρης της έκτασης.

Το επόμενο βήμα, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου, έχει να κάνει με την συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των άλλων οικοπέδων στην περιοχή. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί, η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει το ποσό των 18.000.000 ευρώ για τις απαραίτητες απολλοτριώσεις, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση των «Λιπασμάτων».

Στην παραχωρηθείσα έκταση του παραλιακού μετώπου, άλλωστε, πραγματοποιούνται ήδη από τον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας σημαντικές σε έκταση και σημασία παρεμβάσεις, με νέες ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού κι αναψυχής που ξαναζωντανεύουν τη σχέση της πόλης με το χώρο των Λιπασμάτων.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 21 μελετητικά γραφεία. Στα σχέδιά τους περιλαμβάνονται σημαντικοί αδόμητοι χώροι για κοινόχρηστες χρήσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η συνέχεια και η επικοινωνία μεταξύ της πόλης και του παραλιακού μετώπου. Ακόμα, έχει ληφθεί υπόψη και το θέμα της προστασίας, προβολής, ανάδειξης και επανάχρησης των κτιρίων του εργοστασίου που έχουν χαρακτηριστεί ως νεότερα μνημεία.