Κώστας Αγοραστός: «Οι πόροι για την πολιτική συνοχή της ΕΕ πρέπει να διπλασιαστούν»

0
381
Κώστας Αγοραστός
Κώστας Αγοραστός

Διπλασιασμό των πόρων για την πολιτική συνοχής της ΕΕ , ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας την Τετάρτη στην 14η ολομέλεια της Επιτροπής για την Πολιτική Χωρικής Συνοχής και τον προϋπολογισμό της ΕΕ (COTER), στις Βρυξέλλες.

Απηύθυνε έκκληση να συμβάλουν όλοι ώστε να ευοδωθεί η σχετική προσπάθεια που έχει αναλάβει ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανάφερε ο κ. Αγοραστός, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 200 δισ. ευρώ για την πολιτική συνοχής και πρέπει να αυξηθούν σημαντικά «για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες αλλά και τις νέες προκλήσεις» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, είναι επίσης απαραίτητο «η πολιτική συνοχής να έχει λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε Περιφέρειας, κάθε περιοχής και κάθε δήμου». Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζήτησε ακόμη «να διευρυνθούν οι δείκτες με τους οποίους γίνεται η κατανομή των πόρων της πολιτικής συνοχής καθώς, όπως εξήγησε, «το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα αποτελούν παγίδα αφού δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα κάθε Περιφέρειας. Πρέπει το σύστημα να γίνει πολυπαραμετρικό, να τεθούν δηλαδή και άλλοι κοινωνικοί δείκτες όπως ο κοινωνικός δείκτης συνεισφοράς στο γίγνεσθαι» τόνισε.