Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης – Διαφωνίες από την αντιπολίτευση

0
304

Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018, για το οποίο η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη υποστήριξε πως θα δοθεί έμφαση στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών και στην υλοποίηση νέων έργων.

Αναλύοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 23,5 εκατ. ευρώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών ‘Εργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, ανέφερε πως στόχοι για το 2018 αποτελούν η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, η διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, καθώς και η κάλυψη αναγκών εκπαίδευσης σε άρτιες σχολικές εγκαταστάσεις.

Επίσης στις προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη πράσινων υποδομών προς όφελος των δημοτών, ο ευπρεπισμός του δημόσιου χώρου, η κάλυψη αναγκών σε υποδομές πρόνοιας και παιδείας, η διαρκής συντήρηση των κοινοχρήστων χώρων και των κτιριακών υποδομών και η ανάπτυξη των έργων αναπλάσεων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

“Το Τεχνικό Πρόγραμμα βρίσκει βηματισμό με των προηγούμενων ετών. Είναι ενιαίο, αδιαίρετο και θα πάει και το 2019 για να ολοκληρωθεί η γκάμα των παρεμβάσεων που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της πόλης”, είπε ο κ.Παππάς.

Κριτική από αντιπολίτευση και “αντάρτες”

Έντονη ήταν η κριτική που άσκησαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καθώς και ορισμένοι της διοικούσας παράταξης, κάνοντας λόγο -μεταξύ άλλων- για “γενικό Τεχνικό Πρόγραμμα”, “χωρίς πνοή” και “πρόγραμμα χελώνα”.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως “δυστυχώς είναι ένα συντηρητικό Τεχνικό Πρόγραμμα, χωρίς καμία πνοή, εντελώς διαχειριστικού χαρακτήρα. Για μια ακόμη φορά ο πήχης είναι χαμηλά σε σχέση με τις προσδοκίες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Νιώθω ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές”.

Η Ρία Καλφακάκου εκ μέρους της “Ανοιχτής Πόλης” μίλησε για “γενικούς στόχους” και πως δεν υπάρχει ενημέρωση από τη διοίκηση με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των παρεμβάσεων για την επόμενη χρονιά.

Ο Γιάννης Δελής, από την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” είπε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα “είναι αποκαλυπτικό και δεν απαντά στις σημερινές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών”, ενώ πρόσθεσε πως “καρκινοβατεί το θέμα του αποτεφρωτηρίου και δεν φαίνεται φως”.

Από την παράταξη “Γειτονιές σε Δράση” η Μόνικα Αϊβάζογλου σχολίασε πως “νόμιζα ότι διάβαζα το περσινό τεχνικό πρόγραμμα, καθώς δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές”.

Ταυτόχρονα, υπήρξε κριτική και από τα στελέχη της διοικούσας παράταξης με τον πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών ‘Εργων και άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιάννη Μπουτάρη, Ανδρέα Κουράκη, να προβλέπει πως δεν θα απορροφηθεί ούτε το 50% των χρημάτων.

Ο τέως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αφού ανέφερε πως δεν προχωρούν τα έργα του αποτεφρωτηρίου, της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και της αναμόρφωσης του ζωολογικού κήπου υπογράμμισε πως “δεν βλέπω καμία εξέλιξη και δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία της διοίκησης”.

Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αφού είπε πως “τα τελευταία χρόνια το Τεχνικό Πρόγραμμα εξελίχτηκε με λάθος τακτική επιλογή”, πρόσθεσε πως “δεν έχει γίνει καμία σημαντική παρέμβαση στην πόλη. Κολλήσαμε στη Νέα Παραλία, στις μικρές παρεμβάσεις” και πως “έχουμε καθηλωθεί σε μια κατάσταση που δεν δίνει αέρα στην πόλη και δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της”.