Τσουκαλαδάκης Γιώργος: Προϋπολογισμός 2018 και ψέματα με το κιλό.

0
94
Γιώργος Τσουκαλαδάκης

Μόνο αν έχεις πέσει από άλλον πλανήτη ή αν έχεις ξυπνήσει από μακροχρόνια κώμα σαν να βγήκες από την ταινία Goodbye Lenin,  μπορεί να παρασυρθείς από τα ψέματα της κυβέρνησης και να πιστέψεις ότι ο προϋπολογισμός που ψήφισε ασμένως (με την περίεργη όσο και ύποπτη προσθήκη της ανεξάρτητης Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου) είναι «αναπτυξιακός».

Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ειδίκευση στα οικονομικά για να γίνει η διαπίστωση ότι ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν οδηγεί σε ανάπτυξη αλλά την υπονομεύει αφού θέτει στο στόχαστρό του τους «εχθρούς» του καθεστώτος (χωρίς εισαγωγικά η τελευταία λέξη)  την μικρομεσαία τάξη, την κινητήριο δύναμη κάθε ελεύθερης δυτικής κοινωνίας.

Προς επίρρωσιν των γραφομένων σταχυολογώ ενδεικτικά μόνο ορισμένα από τα μέτρα του «αναπτυξιακού» κατά τα άλλα προϋπολογισμού, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018.

-Αλλαγή τρόπου υπολογισμού εισφορών των πολύπαθων ελεύθερων επαγγελματιών, όπου στα έσοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές τους (όποιος είναι ελεύθερος επαγγελματίας γνωρίζει ήδη τι σημαίνει αυτό το μέτρο).

-Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στην μείωση των καταβαλλόμενων μισθών και συντάξεων  (για την προστασία των οποίων κατά τα άλλα υποτίθεται ότι εκόπτετο η κυβέρνηση) και παράλληλα μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων.

-Κατάργηση απαλλαγής ιατρικών δαπανών.

– Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα.

-Μείωση κατά 75% του επιδόματος θέρμανσης (ναι αυτό που όταν το έδινε η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν «φιλοδώρημα»)

-Φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Το πόσο ανάπτυξη μπορεί να κρύβει ένας προϋπολογισμός που προβλέπει για το 2018 φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 951 εκατ. ευρώ (478 εκατ. ευρώ παραπάνω από άμεσους φόρους και 473 εκατ. ευρώ από έμμεσους) μόνο μαρξιστές προφέσορες της Οξφόρδης που χτυπούν με καμάρι το σφυρί για να ξεκινήσει η συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ μπορούν να το εξηγήσουν. Και αυτό βέβαια, αφού πουν ψέματα με το κιλό.