Τάσος Γαϊτάνης: Χρειαζόμαστε νέο Κράτος και νέα ενισχυμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Τα χρίσματα είναι ξεπερασμένα. Οι κοινωνίες είναι μπροστά »

0
1330

«Θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε τι Κράτος θέλουμε και μετά να αποφασίσουμε τι Αυτοδιοίκηση ζητούμε (…) Η μεταφορά αρμοδιοτήτων “από πάνω προς τα κάτω” και η ενίσχυση της λογοδοσίας θα δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο δημοκρατικό θεσμό που θα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στον πολίτη. Προϋπόθεση όμως είναι  ο εκσυγχρονισμός του πλαισιου ελέγχου και η μείωση της γραφειοκρατίας. Φυσικά όμως το κορυφαίο θέμα είναι να ενισχύσουμε τη λογοδοσία και τη διαφάνεια.»

Σε ό,τι αφορά τα “χρίσματα” στις αυτοδιοικητικές εκλογές, «είναι μια ξεπερασμένη διαδικασία”, διότι “οι κοινωνίες είναι μπροστά από τα κόμματα»

Ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ  Τάσος Γαϊτάνης στο dimos.gr σε μια εφ’ όλης της… αυτοδιοικητικής ύλης συνέντευξη που θα συζητηθεί:

Υπάρχει μια σειρά εξαγγελιών από την κυβέρνηση για την αλλαγή του Καλλικράτη. Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας;

Όπως σε όλα τα θέματα έτσι και για την αλλαγή του Καλλικράτη η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη θέση και σε κάθε περίπτωση το όποιο σχέδιό της υπηρετεί πρωτίστως κομματικές σκοπιμότητες. Έχει ρίξει όλο το βάρος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και πιο συγκεκριμένα την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Λες και  το σημαντικότερο πρόβλημα του Καλλικράτη και της αυτοδιοίκηση γενικότερα είναι ο εκλογικός νόμος. Η πρόταση της κυβέρνησης για απλή αναλογική περισσότερο προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά θα επιλύσει. Συνεπώς η κυβέρνηση αν επιθυμεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να μιλήσει για την πάταξη της γραφειοκρατίας, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους, την οικονομική στενότητα και εν τέλει την καταπάτηση του ίδιου του αυτοδιοίκητου της αυτοδιοίκησης! Για αυτά τα ζητήματα δεν έχουμε ακούσει λέξη από την κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο θεσμό της αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε και απο την κυβέρνηση να δείξει το ανάλογο!

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ποιοι πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας  οι βασικοί άξονες παρεμβάσεων ή αλλαγών;

Οι πολίτες περιμένουν πολλά από την αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα σε τομείς όπου το κεντρικό κράτος δεν τα καταφέρνει καλά. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Παρά τις επιτυχίες της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούμε να έχουμε ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της Ευρώπης! Είναι μάλιστα τόσο συγκεντρωτικό που εμποδίζει την αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων. Άρα λοιπόν θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε τι Κράτος θέλουμε και μετά να αποφασίσουμε τι αυτοδιοίκηση ζητούμε. Κατόπιν θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και όπου επιβάλλεται να ενισχυθεί η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Σε ότι αφορά συγκεκριμένους άξονες παρεμβάσεων, είναι αναγκαίο κατά τη γνώμη μου να ενισχυθεί ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στα ζητήματα ανάπτυξης. Παράλληλα θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί το πλαίσιο ελέγχου και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Φυσικά όμως το κορυφαίο θέμα είναι να ενισχύσουμε τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων «από πάνω προς τα κάτω» και η ενίσχυση της λογοδοσίας θα δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο δημοκρατικό θεσμό που θα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στον πολίτη. Αυτό ξέρετε, μεταξύ των άλλων, θα ωφελήσει και την ίδια τη Δημοκρατία! 

Θα εκπονηθεί σχεδιασμός από τη ΝΔ για τη συμβολή της Τ.Α. στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας; Για τη συμμετοχή των Δήμων και των Περιφερειών στην ανάπτυξη με αξιοποίηση των διαθέσιμων  χρηματοδοτικών εργαλείων –  εθνικών, ευρωπαϊκών και άλλων – των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των κατά τόπους προοπτικών;

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Συνεπώς οι  Περιφέρειες έχουν ήδη τα εργαλεία να βοηθούν την ανάπτυξη. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ότι το κεντρικό κράτος, δηλαδή η Κυβέρνηση, δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά στα δικά της καθήκοντα! Βλέπουμε για παράδειγμα τις επιδόσεις που καταγράφει η χώρα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ ή στην αξιοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ. Η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που υπαγορεύεται κ. Καλαρρύτη. Κατά τη γνώμη μας, πέρα από την αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, παράγοντας για την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας είναι μια νέα αρχιτεκτονική του κράτους. Μια τέτοιου είδους αρχιτεκτονική θα δώσει την ώθηση στην Αυτοδιοίκηση να εκμεταλλευτεί ορθολογικότερα τα τοπικά πλεονεκτήματα και να διαχειρίζεται πιο εύκολα τα τοπικά ζητήματα. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί η κατά τόπους ανάπτυξη. Υπο αυτή την έννοια η συμμετοχή των Δήμων και των Περιφερειών είναι πολύ σημαντική.

Το θέμα των συμβασιούχων στην Τ.Α. έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο συνήθως με αρνητικό τρόπο και τις περισσότερες φορές  με αφορμή την αποκομιδή των απορριμμάτων. Τι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα;

Η βασικότερη αιτία στο θέμα των συμβασιούχων είναι οτι η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα η οποία υπαγορεύει οτι οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται για ορισμένο χρόνο ώστε να καλύψουν εποχιακές ή έκτακτες ανάγκες. Πρέπει λοιπόν οι συμβασιούχοι να πάψουν να αποτελούν μέρος του κομματικού παιχνιδιού. Επίσης θα πρέπει κάποτε στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις να αντιληφθούν οτι το κράτος δεν είναι φέουδό τους. Δεν τους ανήκει. Έρχονται να το διοικήσουν και μετά θα το παραδώσουν στην επόμενη διακυβέρνηση. Μόνο όταν υιοθετήσουμε αυτή την νοοτροπία έχουμε βάσιμες ελπίδες να δομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη και κυρίως θα γίνεται σεβαστό από αυτόν.

Σε ότι αφορά όμως το θέμα των απορριμμάτων, η Νέα Δημοκρατία έγκαιρα και χωρίς λαϊκισμούς είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτό το ζήτημα. Η βασικότερη θέση μας είναι οτι θα πρέπει στην αποκομιδή των απορριμμάτων να ενεργοποιηθούν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Το θεσμικό πλαίσιο υφίσταται και θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αποφασίζουν. Δουλειά του κεντρικού κράτους δεν είναι να ορίζει τον τρόπο που ο κάθε Δήμος θα μαζεύει τα σκουπίδια. Το δημοτικό συμβούλιο είναι αρμόδιο. Αυτό αποφασίζει και ελέγχεται για την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας από τους πολίτες.

Στις αυτοδιοικητικές  εκλογές η ΝΔ με τι κριτήρια θα επιλέξει τους υποψήφιους; Θα δώσει το κλασικό “χρίσμα ” ή θα κινηθεί διαφορετικά;

Τα «χρίσματα» είναι μια ξεπερασμένη διαδικασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι τοπικές κοινωνίες είναι μπροστά από το κόμματα και το σημαντικότερο είναι να μπορούν αυτές να εκφρασθούν. Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι σκοπός μας, στη Νέα Δημοκρατία, να γίνει μια απλή καταγραφή κομματικών δυνάμεων. Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρξουν υποψηφιότητες που είναι υπέρ μιας νέας αρχιτεκτονικής του κράτους, που επιθυμούν την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και εν τέλει τη θεσμική ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης. Τέτοιου είδους υποψηφιότητες, με αυτά τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά θα τις υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.