Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ – Τι πρότεινε ο Πάνος Σκουρλέτης

0
310
ΠΟΠ-ΟΤΑ

Την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ, έπειτα από την άκαρπη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τους με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι συμβασιούχοι, οι οποίοι ζητούν την μετατροπή των συμβάσεών σε αορίστου χρόνου, αποφάσισαν την κλιμάκωση της διαμαρτυρίας τους. Η ΠΟΠ-ΟΤΑ εξήγγειλε στάση εργασίας για την Τετάρτη 21 Ιουνίου,  από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα γραφεία της ΚΕΔΕ. Παράλληλα, την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί 24ωρη πανελλαδική απεργία στους Δήμους.

Η αποκομιδή των σκουπιδιών έχει «παγώσει» από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και για τον λόγο αυτό οι δήμοι απευθύνουν έκκληση σε κατοίκους και επαγγελματίες για τη διατήρηση και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η πρόταση του Πάνου Σκουρλέτη

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώθηκε στους συνδικαλιστές η απόφαση απόλυσης των συμβασιούχων, καθώς το υπουργείο δεν μπορεί να τους κρατήσει στην εργασία τους έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το τελευταίο είχε κρίνει αντισυνταγματική την ανανέωση των συμβάσεων, με τον τρόπο που αυτή έγινε.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, θα προσληφθούν νέοι συμβασιούχοι με δίμηνες συμβάσεις, ενώ στο μεταξύ θα προχωρήσει ανοιχτός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη τουλάχιστον 2.500 μόνιμων εργαζομένων, στις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους της χώρας.

 

Οι μόνιμες προσλήψεις αποτελούν αιτήματα των δήμων από το 2016, ενώ ο υπουργός κάλεσε τους ΟΤΑ να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματά τους ώστε να μην υπάρξουν κενά.

Για τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων των οποίων η σύμβαση αναγκαστικά λήγει, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της Ολομέλειας δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για δουλειά που έχουν κάνει. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν σχετίζεται με άλλες κατηγορίες συμβασιούχων και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητεί νομοθετική ρύθμιση για συμβασιούχους, οι οποίοι εδώ και «πάρα πολλά χρόνια» δουλεύουν σε προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ.), είτε στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια και στους δήμους.

Δυσαρέσκιά στους συνδικαλιστές

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τους οκταμηνίτες εργαζομένους των ΟΤΑ, οι συμβάσεις των οποίων παρατάθηκαν έως 31/12/17, αλλά τώρα αναγκαστικά λήγουν, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση υπογράμμισαν ότι οδηγούνται άμεσα στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι (ο υπουργός έκανε λόγο για 6.500), έκαναν λόγο για προσπάθεια «κάτω από το τραπέζι» να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες των δήμων όλης της χώρας, ενώ προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, κάτι που θα καθοριστεί την προσεχή Πέμπτη, ανήμερα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.