Στα χέρια των δήμων η εφαρμογή της ρύθμισης Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους λέει το ΥΠΕΣ

0
332

Οι δήμοι είναι πλέον υπεύθυνοι για την εφαρμογή της διπλής ρύθμισης Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στην Βουλη, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου, οι οποίοι μίλησαν στην ιστοσελίδα του  capital.gr, οι δήμοι μπορούν πλέον να προχωρήσουν στη λήξη των σημερινών συμβάσεων 6.100 εργαζομένων στην καθαριότητα (και έτσι στην απόλυσή τους) και αμέσως μετά στην επαναπρόσληψή τους με νέες προσωρινές συμβάσεις διάρκειας έως οχτώ μηνών.

Οι δήμοι, επίσης, θα πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου να καταθέσουν στο ΥΠΕΣ τις προτάσεις τους σχετικά με τις μόνιμες θέσεις τις οποίες επιθυμούν να καλύψουν με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με βάση και τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις (σ.σ. κατάργηση του ηλικιακού ορίου στη συμμετοχή στο διαγωνισμό) .

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ήδη οι δήμοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να προσλάβουν 2500 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ εκτιμάται ότι το πλήθος αυτό θα ανέβει τον επόμενο μήνα.

Πάντως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο οι νέες προσωρινές προσλήψεις, όσο και οι –μετέπειτα – μόνιμες προσλήψεις θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από ανταποδοτικά έσοδα των Δήμων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει επιφυλάξεις σε πολλούς δήμους, προπαντός της περιφέρειας, για το αν και κατά πόσο θα μπορέσουν να καλύψουν από εδώ και πέρα το οικονομικό κόστος των προσωρινών επαναπρόσλήψεων 6100 συμβασιούχων στην καθαριότητα.