Παρουσία όλων των δημάρχων της περιοχής η συζήτηση στη Βουλή για την οικολογική περιοχή στον Σαρωνικό

0
341

Στην Βουλή μεταφέρθηκε την Τετάρτη η υπόθεση της ρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, έπειτα από τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» έξω από τη νήσο Αταλάντη.

Αρχικά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενημέρωσε  τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, ενώ γύρω στις 10.30 ξεκίνησε η Επιτροπή στη πλήρη της σύνθεση, σε μία προσπάθεια να απαντηθούν τα δεκάδες ερωτήματα για τις ενέργειες της κυβέρνησης και των Αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, καθώς ο  αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουμπλή, με τον υπουργό να του απαντά ότι ψεύδεται για όσα τον κατηγόρησε, αντιθέτως ήταν άμεση η κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και του Λιμενικού.

«Προσωπικά σας χρεώνω ότι υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος. Πέρασαν τρεις μέρες για να κινητοποιηθείτε ουσιαστικά και να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη. Γιατί αργήσατε; Προτιμήσατε την αγγλική πρωτεύουσα αντί να προΐσταστε εκεί που ήταν το πρόβλημα. Γιατί καθυστερήσατε να ενημερώσετε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη Θάλασσα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Π. Κουρουμπλή.

Ο κ. Κουρουμπλής παρενέβη διαψεύδοντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν ενημέρωσε άμεσα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

«Ή εσείς λέτε ψέματα ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός. Ανάμεσα στους δύο πιστεύω τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό», αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας νέα έντονη αντίδραση του κ. Κουρουμπλή που επέμενε ότι ψεύδεται ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ έκανε λόγο για «Μητσοτακέικο ψέμα».

«Δεν θα παραιτηθώ. Δεν σας φοβάμαι?», συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Ντροπή σας. Τρεις μέρες στο Λονδίνο ήσασταν και δεν επιστρέφατε πίσω. Δεν ντρέπεστε. Να παραιτηθείτε αν έχετε στοιχειώδη ευαισθησία», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα παραιτηθώ ποτέ όσο εσείς το ζητάτε», αντέδρασε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Η συζήτηση συνεχίζεται μέσα σε κλίμα έντονης φόρτισης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Παρόντες και οι δήμαρχοι

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τελικά και οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι των περιοχών της Αττικής, από τους δήμου που οι ακτές επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα. Και αυτό παρά την αρχική απόφαση της προέδρους της Επιτροπής, κας Αικατ. Ιγγλέζη, η οποία είχε αποφασίσει να καλέσει μόνο τη δήμαρχο Σαλαμίνας, κα  Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

Η αρχική απόφαση της κας Ιγγλέζη προκάλεσε την αντίδραση των 6 δημάρχων της Αττικής που επλήγησαν. Σε κοινή τους δήλωση, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τη Βουλή:

Η κοινή δήλωση των δημάρχων

«Ενημερωθήκαμε για την αυριανή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα “Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του Δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ”. Είναι απορίας άξιο το γεγονός, ότι ενώ ορθώς έχουν κληθεί οι Αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Νήσων και η Δήμαρχος Σαλαμίνας, δεν έχει κληθεί κανένας άλλος Δήμαρχος των περιοχών που έχουν άμεσα πληγεί από την μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν τελικά επιθυμεί η κυβέρνηση να γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα, αλλά και τη συνεργασία την οποία θέλει τελικά να έχει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ»

Τελικά, έπειτα από τις αντιδράσεις αλλά και την παρέμβαση της αντιπολίτευσης, η κα Ιγγλέζη αναγκάστηκε να αλλάξει την απόφασή της, και να καλέσει στην σημερινή συζήτηση όλους τους δήμους που επλήγησαν από την οικολογική καταστροφή.