Πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ

0
310
ΠΟΕ ΟΤΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 24ωρη πανελλαδική απεργία την οποία έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στους δήμους, υπέρ των συμβασιούχων συναδέλφων τους που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι μετατροπή των συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Στις 10:30 έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην πλατεία Καραΐσκάκη στην Αθήνα.

Από την πλευρά τους οι δήμοι, μέσω τις ΚΕΔΕ, ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάσει μια συνολική βέλτιστη πρόταση, η οποία θα σέβεται τις νόμιμες διαδικασίες και θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το τελευταίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις ανανεώσεις των συμβάσεων.

Οι συμβασιούχοι του τομέα της καθαριότητας απέχουν για τρίτη συναπτή ημέρα από την αποκομιδή απορριμάτων.

Από τους δήμους γίνεται έκκληση προς τους πολίτες να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα συσσώρευσης, προστατεύοντας έτσι τη δημόσια υγεία και την εικόνα των πόλεων.

Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των χώρων του κεντρικού δήμου, στο αμαξοστάσιο, το ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Υπό κατάληψη παραμένει και το αμαξοστάσιο του δήμου Ηρακλείου, μετά από τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το δημαρχείο Κέρκυρας. Στην κατάληψη συμμετέχουν και οι 127 συμβασιούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα που προέβησαν στην εν λόγω διαμαρτυρία από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μη επιτρέποντας σε κανένα δημοτικό υπάλληλο να εισέλθει στο κτίριο.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:
– Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.
– Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
– Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.
– Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:
– Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
– Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
– Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
– Ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. Όλοι οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.