Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι της Αττικής που επλήγησαν από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή πετρελαίου στον Σαρωνικό προχωρούν σε μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου.

Την αρχή έκανε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

«Κατέθεσα σήμερα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τη ρύπανση που υπέστησαν οι ακτές και η θάλασσα του Πειραιά.
Θεωρώ πως θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο, εξαιτίας του οποίου υπέστη οικολογική ζημιά το παραλιακό μέτωπο, καθώς και η όλη διαδικασία αντιμετώπισης. Τα ερωτήματα είναι πολλά και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Είναι δεδομένο πως αυτό που προέχει είναι να καθαρίσει το συντομότερο δυνατό η θάλασσα του Πειραιά. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες, σίγουρα έγιναν λάθη. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και όσοι έχουν ευθύνη να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματος και εξετάζουμε όλα τα ένδικα μέσα για αστικές ευθύνες», αναφέρει ο κ. Μώραλης στην ανακοίνωσή του Δήμου Πειραιά.

Μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών  κατέθεσαν επίσης οι Δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας, κκ Ανδρέας Κονδύλης και Γιώργος Παπανικολάου.

ι δύο δήμαρχοι ζητάνε να αποδοθούν οι ευθύνες που βαραίνουν κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

«Η ζημιά στο περιβάλλον είναι σοβαρή και προκαλεί θλίψη και οργή. Οι συνέπειες για την ποιότητα της ζωής των πολιτών, τον τουρισμό και την οικονομία των δύο πόλεων είναι εξίσου άμεσες και σοβαρές.

Όλα αυτά θα μπορούσαν, και έπρεπε, να είχαν αποφευχθεί, αν ο καθένας (δημόσιο και ιδιώτες) στον τόπο μας έκανε σωστά τη δουλειά του», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ήδη,  η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα ζήτησε να της αποσταλεί από το Λιμενικό Σώμα η δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις στα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του «Αγ. Ζώνη ΙΙ».