Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης για τη ρύπανση στη λίμνη Βεγορίτιδα

0
268

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης κατέθεσαν τα μέλη του Συλλόγου για την Προστασία της Λίμνης Βεγορίτιδας για τη ρύπανση που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη διοχέτευση των λυμάτων πέντε κοινοτήτων της περιοχής.

Τα λύματα του Περδίκα, της Πεντάβρυσου, του Αγ. Χριστοφόρου, του Ανατολικού και του Καρυχωρίου διοχετεύονται μέσω της φυσικής ροής του ρέματος Σουλού στη λίμνη. Τα μέλη του Συλλόγου αποφάσισαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, για να προστατέψουν το μέλλον της λίμνης, «εξαιτίας των συνεχόμενων καταστροφικών παρεμβάσεων, που δέχεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και από τη χωρίς έλεγχο αυθαίρετη διοχέτευση λυμάτων μέσω ρεμάτων στη λίμνη».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Μούλας, στη μείωση της στάθμης των υδάτων της λίμνης, εκτός από τα λύματα των πέντε οικισμών, έρχονται να προστεθούν και τα λύματα του Αγ. Παντελεήμονα που εξαιτίας ενός σπασμένου αγωγού δεν λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια ο βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα να διοχετεύονται όλα στη λίμνη.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πενταβρύσου, Τηλέμαχος Σωτηριάδης, ανέφερε ότι το ρέμα Σουλού, που περνά πλησίον του χωριού, έχει να καθαρισθεί πολλά χρόνια. Τα λύματα σχηματίζουν μικρές και μεγάλες λιμνούλες, η μυρωδιά πολλές φορές είναι ανυπόφορη, ενώ κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων για τα σπίτια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ρέμα.