Κυβέρνηση: Αυξήθηκαν κατά 11% οι δικαιούχοι για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

0
253

Για αύξηση 11% σε σχέση με πέρυσι κάνει λόγο η κυβέρνηση αναφορικά με τον αριθμό των δικαιούχων voucher του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ, απαντώντας στην κριτική πως  δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα παραμείνουν εκτός των δομών παιδικής φροντίδας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κάνουν λόγο για μικροπολιτική εκμετάλλευση «μιας πραγματικότητας η οποία κληροδοτήθηκε στο παρόν από ένα θλιβερό παρελθόν συστηματικής απαξίωσης των δημόσιων δομών προσχολικής παιδικής φροντίδας».

Αναφέρουν ότι περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά αναμένεται να μπουν το 2017 σε παιδικούς σταθμούς με τις νέες αιτήσεις, ενώ παράλληλα προγραμματίστηκε η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019 ? 2020 με 45.000 νέες θέσεις για τα παιδιά.

Η  κοινή ανακοίνωση των υπουργείων:

«Δημοσιεύματα και πολιτικές δηλώσεις των τελευταίων ωρών σχετικά με τις υφιστάμενες δυνατότητες απορρόφησης παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της χώρας, αντιμετωπίζουν – για μία ακόμη φορά – ένα σημαντικό θέμα ως ευκαιρία μικροπολιτικής εκμετάλλευσης μίας πραγματικότητας η οποία κληροδοτήθηκε στο παρόν από ένα θλιβερό παρελθόν συστηματικής απαξίωσης των δημόσιων δομών προσχολικής παιδικής φροντίδας.

Τι δεν είδαν ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτικές δυνάμεις με επιλεκτική μνήμη:

– Περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά αναμένεται να μπουν το 2017 σε παιδικούς σταθμούς με τις νέες αιτήσεις

– Προγραμματίστηκε η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019-2020 με 45.000 νέες θέσεις για τα παιδιά

– Δίνονται πάνω από 38 εκατ. ευρώ περισσότερα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από εθνικούς πόρους

– Το συνολικό πρόγραμμα απορροφά 10 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016.

Η αλματώδης αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος από το 2015 και μετά είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Χάρις σ’ αυτό το γεγονός, η κυβέρνηση κατόρθωσε να βάλει περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, ειδικότερα από τις φτωχότερες οικογένειες, μέχρι που πληρώθηκαν όλες οι θέσεις. Με απλά λόγια, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν αρκούν για όλα τα παιδιά και οι υπεύθυνοι για τη συστηματική απαξίωσή τους, τα τελευταία χρόνια, επιχειρούν τώρα να κρύψουν τις ευθύνες τους, ασκώντας μηδενιστική κριτική.

Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» είναι υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύεται από το ύψος της χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους τόσο για τη φετινή όσο και την περυσινή χρονιά. Ειδικά, για το έτος 2017-2018, το κονδύλι που δίνεται από εθνικούς πόρους ανέρχεται σε 133.112.745 ευρώ και περίπου 72 εκατ. ευρώ δίνονται από το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ.

Ο τελικός αριθμός παιδιών που θα μπουν φέτος σε παιδικούς σταθμούς είναι περίπου 11% μεγαλύτερος από πέρυσι.

Αναλυτικά: Φέτος, οι δικαιούμενοι voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 της περυσινής χρονιάς. Οι έγκυρες υποψηφιότητες είναι φέτος 132.982, ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα δοθεί ισόποσος αριθμός voucher με όσα δεν έχουν ενεργοποιηθεί, μέχρι τότε, για γονείς που είναι επιλαχόντες και έχουν βρει θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Έτσι, λοιπόν, ο συνολικός τελικός αριθμός των ωφελουμένων θα υπερβεί τις 100.000 έναντι 91.000 της περυσινής χρονιάς, με το περίπου 60% να προέρχεται από τα φτωχότερα στρώματα.

Το μεγάλο «αγκάθι» στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος βρίσκεται σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και, συγκεκριμένα, μεταξύ 2000 και 2014. Πολλοί δήμοι, αλλά και η κεντρική διοίκηση, δεν έδωσαν εκείνη την περίοδο την πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επομένως, η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ένας αριθμός παιδιών θα μείνουν χωρίς σταθμό, αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους.
Ακριβώς γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση 1.800 νέων σταθμών με 45.000 επιπλέον θέσεις παιδιών το 2019 και το 2020. Για το σκοπό αυτό, διατίθενται από το 2019 και εφεξής 260 εκατ. ευρώ από τα αντίμετρα.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους συμμετέχοντες (δομές φύλαξης και φιλοξενίας) ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων, πέραν από τα voucher.

Επίσης, έχει δηλώσει ότι όλα τα παιδιά που είναι από φτωχές και άνεργες οικογένειες ή παιδιά με αναπηρίες θα πάρουν voucher οι γονείς τους, εφόσον βρουν θέση στους σταθμούς καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού»